"De prijzen (in lokale valuta) zijn in een jaar met gemiddeld 8,1 procent gestegen in 172 grote steden wereldwijd", staat te lezen in het 2022 Cost of Living Report, dat donderdag door het Britse tijdschrift wordt gepubliceerd.

Het gaat naar verluidt om de hoogste stijging van de afgelopen 20 jaar. De toename is onder meer een gevolg van de oorlog in Oekraïne en van de aanhoudende coronabeperkingen, die - vooral met betrekking tot energie en voeding - de bevoorradingsketens verstoren.

New York en Singapore nemen in de huidige ranking de plaats in van het Israëlische Tel Aviv, dat vorig jaar het lijstje van duurste steden aanvoerde maar nu zakt naar de derde stek, gevolgd door Los Angeles en Hongkong, die samen op vier staan. Damascus en Tripoli blijven de goedkoopste steden. Moskou en Sint-Petersburg maakten eveneens een sprong op de ranglijst - zo stijgt de Russische hoofdstad met 88 plaatsen naar de 37ste stek - onder invloed van westerse sancties en een dynamische energiemarkt die de roebel ondersteunt, merkt The Economist op.

Maar de meeste andere Europese steden dalen doordat de energiecrisis en de haperende economieën op de euro en de lokale valuta's drukken.

"De prijzen (in lokale valuta) zijn in een jaar met gemiddeld 8,1 procent gestegen in 172 grote steden wereldwijd", staat te lezen in het 2022 Cost of Living Report, dat donderdag door het Britse tijdschrift wordt gepubliceerd. Het gaat naar verluidt om de hoogste stijging van de afgelopen 20 jaar. De toename is onder meer een gevolg van de oorlog in Oekraïne en van de aanhoudende coronabeperkingen, die - vooral met betrekking tot energie en voeding - de bevoorradingsketens verstoren. New York en Singapore nemen in de huidige ranking de plaats in van het Israëlische Tel Aviv, dat vorig jaar het lijstje van duurste steden aanvoerde maar nu zakt naar de derde stek, gevolgd door Los Angeles en Hongkong, die samen op vier staan. Damascus en Tripoli blijven de goedkoopste steden. Moskou en Sint-Petersburg maakten eveneens een sprong op de ranglijst - zo stijgt de Russische hoofdstad met 88 plaatsen naar de 37ste stek - onder invloed van westerse sancties en een dynamische energiemarkt die de roebel ondersteunt, merkt The Economist op. Maar de meeste andere Europese steden dalen doordat de energiecrisis en de haperende economieën op de euro en de lokale valuta's drukken.