In totaal moeten bij Carrefour nog 32 winkels verdwijnen. De helft daarvan wordt overgenomen door Mestdagh, de andere helft zal de deuren sluiten.

De hypermarkten die volgens het voorakkoord moeten sluiten zijn Kuurne, Mechelen Noord, Middelkerke, Ronse, Zwijnaarde, Sint-Pieters-Leeuw, Casteaux, Eupen en Jumet. De hypers die konden worden gered zijn: Brugge Sint-Kruis, Genk, Westerlo, Haine Saint-Pierre en Moeskroen.

Wat de supermarkten betreft valt het doek voor Antwerpen Gitschotellei, Antwerpen Linkeroever, Gent Groene Vallei, Genk Centrum, Kortrijk Walle, Maasmechelen en Maaseik. Zeven andere kunnen toch open blijven: Antwerpen Lange Lozana, Brugge Scheepsdaal, Grimbergen, Hoboken, Oostende, Tielt en Brussel Tomberg. Carrefour heeft wel de intentie om Groene Vallei, Kortrijk Walle, Maaseik en Casteaux te franchiseren en zoekt momenteel naar kandidaten. De kans dat het huidige personeel na die franchise kan blijven, is echter klein.

De zestien winkels die naar Mestdagh gaan zijn supermarkten. Over de prijs van die overname moet nog worden onderhandeld. De overige zestien winkels die moeten sluiten zijn 9 hypermarkten en 7 supermarkten. Mestdagh neemt dus 3 hypermarkten waarvan eerder sprake was, niet over.

Werkzekerheid

Het personeel van Carrefour dat niet moet afvloeien krijgt gedurende zes jaar de garantie op werkzekerheid. Dat heeft topman Gérard Lavinay donderdagnamiddag bevestigd bij de voorstelling van het ontwerp van protocolakkoord dat hij afgelopen nacht sloot met de vakbonden. Begin volgende week stemt het personeel over het akkoord. De vakbonden hebben donderdagnamiddag al blijk gegeven van 'gematigd optimisme'.

Brugpensioen

Over het precieze aantal gedwongen ontslagen wilde Gérard Lavinay donderdag niets kwijt. "We zullen trachten om zoveel mogelijk personeelsleden te laten afvloeien met een vrijwillige uitstapregeling en via brugpensioen," voegde de topman eraan toe. Over de vertrekpremie moet nog worden onderhandeld, maar de brugpensioenleeftijd zou uitzonderlijk op 52 jaar worden gebracht in de winkels die gesloten worden of structureel verlieslatend zijn. Theoretisch komen 252 van de 1.092 vertrekkende medewerkers in aanmerking voor de brugpensioenregeling.

In totaal moeten bij Carrefour nog 32 winkels verdwijnen. De helft daarvan wordt overgenomen door Mestdagh, de andere helft zal de deuren sluiten. De hypermarkten die volgens het voorakkoord moeten sluiten zijn Kuurne, Mechelen Noord, Middelkerke, Ronse, Zwijnaarde, Sint-Pieters-Leeuw, Casteaux, Eupen en Jumet. De hypers die konden worden gered zijn: Brugge Sint-Kruis, Genk, Westerlo, Haine Saint-Pierre en Moeskroen.Wat de supermarkten betreft valt het doek voor Antwerpen Gitschotellei, Antwerpen Linkeroever, Gent Groene Vallei, Genk Centrum, Kortrijk Walle, Maasmechelen en Maaseik. Zeven andere kunnen toch open blijven: Antwerpen Lange Lozana, Brugge Scheepsdaal, Grimbergen, Hoboken, Oostende, Tielt en Brussel Tomberg. Carrefour heeft wel de intentie om Groene Vallei, Kortrijk Walle, Maaseik en Casteaux te franchiseren en zoekt momenteel naar kandidaten. De kans dat het huidige personeel na die franchise kan blijven, is echter klein. De zestien winkels die naar Mestdagh gaan zijn supermarkten. Over de prijs van die overname moet nog worden onderhandeld. De overige zestien winkels die moeten sluiten zijn 9 hypermarkten en 7 supermarkten. Mestdagh neemt dus 3 hypermarkten waarvan eerder sprake was, niet over.WerkzekerheidHet personeel van Carrefour dat niet moet afvloeien krijgt gedurende zes jaar de garantie op werkzekerheid. Dat heeft topman Gérard Lavinay donderdagnamiddag bevestigd bij de voorstelling van het ontwerp van protocolakkoord dat hij afgelopen nacht sloot met de vakbonden. Begin volgende week stemt het personeel over het akkoord. De vakbonden hebben donderdagnamiddag al blijk gegeven van 'gematigd optimisme'.BrugpensioenOver het precieze aantal gedwongen ontslagen wilde Gérard Lavinay donderdag niets kwijt. "We zullen trachten om zoveel mogelijk personeelsleden te laten afvloeien met een vrijwillige uitstapregeling en via brugpensioen," voegde de topman eraan toe. Over de vertrekpremie moet nog worden onderhandeld, maar de brugpensioenleeftijd zou uitzonderlijk op 52 jaar worden gebracht in de winkels die gesloten worden of structureel verlieslatend zijn. Theoretisch komen 252 van de 1.092 vertrekkende medewerkers in aanmerking voor de brugpensioenregeling.