Na jaren van onzekerheid krijgt de gewezen Nelca-site in Lendelede een nieuwe bestemming. De West-Vlaamse intercommunale Leiedal verwerft de gewezen textielfabriek en het tien hectare grote terrein dat er verlaten en verpauperd bij ligt.
Nelca was ooit een van de parels aan de kroon van de textielgroep Dejaeghere. Het bedrijf maakte tapijten. Nelca en Louis De Poortere worden algemeen bestempeld als de twee zwaarste faillissementen in een al jaren belaagde sector.

Bij de sluiting in februari 2007 werkten er nog 120 mensen in de fabriek, die toen al een zware herstructurering achter de rug had.

Kmo-zoneLeiedal wil nu, in samenspraak met het gemeentebestuur, de site een nieuwe bestemming geven. Er komt een kmo-zone en er worden nieuwe wegen aangelegd. Een groot deel van de bestaande gebouwen wordt met de grond gelijk gemaakt, waarna een grondige bodemsanering volgt.

Leiedal is met dit reconversieproject niet aan zijn proefstuk toe in de Kortrijkse regio, waar veel vraag is naar plaats voor kmo's. Uit een recente studie van Voka West-Vlaanderen blijkt dat er in de provincie nog slechts 44 hectare op lokale bedrijventerreinen en 121 hectare op regionale bedrijventerreinen beschikbaar zijn. Voka West-Vlaanderen noemt dat "volstrekt onvoldoende" en een nijpend probleem. (KC)

Na jaren van onzekerheid krijgt de gewezen Nelca-site in Lendelede een nieuwe bestemming. De West-Vlaamse intercommunale Leiedal verwerft de gewezen textielfabriek en het tien hectare grote terrein dat er verlaten en verpauperd bij ligt. Nelca was ooit een van de parels aan de kroon van de textielgroep Dejaeghere. Het bedrijf maakte tapijten. Nelca en Louis De Poortere worden algemeen bestempeld als de twee zwaarste faillissementen in een al jaren belaagde sector. Bij de sluiting in februari 2007 werkten er nog 120 mensen in de fabriek, die toen al een zware herstructurering achter de rug had. Kmo-zoneLeiedal wil nu, in samenspraak met het gemeentebestuur, de site een nieuwe bestemming geven. Er komt een kmo-zone en er worden nieuwe wegen aangelegd. Een groot deel van de bestaande gebouwen wordt met de grond gelijk gemaakt, waarna een grondige bodemsanering volgt. Leiedal is met dit reconversieproject niet aan zijn proefstuk toe in de Kortrijkse regio, waar veel vraag is naar plaats voor kmo's. Uit een recente studie van Voka West-Vlaanderen blijkt dat er in de provincie nog slechts 44 hectare op lokale bedrijventerreinen en 121 hectare op regionale bedrijventerreinen beschikbaar zijn. Voka West-Vlaanderen noemt dat "volstrekt onvoldoende" en een nijpend probleem. (KC)