Uit de enquête - bij 750 Belgische werkgevers - van eind oktober blijkt dat slechts 4 procent van de werkgevers in ons land van plan is om het komende kwartaal personeel aan te werven. 5 procent houdt rekening met eventuele ontslagen, en de overige 90 procent houdt het op een status quo.

Onzekerheid troef

Het is onzekerheid troef in de drie gewesten. De Manpower-barometer, die de tewerkstellingsvooruitzichten peilt, zakt in Wallonië - na een korte opflakkering vorig kwartaal (+1) - drie punten lager tot -2. De verwachtingen in Vlaanderen blijven laag maar relatief stabiel (stijging met 1 punt tot -1), terwijl ze in Brussel licht toenemen (van -2 tot 0).

In vergelijking met vorig jaar zien de vooruitzichten in Wallonië er iets rooskleuriger uit, terwijl het pessimisme in het Brusselse gewest fors toeneemt (daling met 11 punten). Dat is ook het geval in het Vlaamse gewest (daling met 4 punten).

Sectoren

Op basis van seizoensgezuiverde resultaten hebben slechts vier op de tien bevraagde sectoren positieve tewerkstellingsvooruitzichten. De werkgevers uit de bouwsector blijken de grootste pessimisten, gevolgd door de werkgevers uit de sector van de financiële instellingen - verzekeringen - vastgoed -diensten.

Uitzendarbeid

"Bij het begin van het nieuwe jaar ziet het er naar uit dat de werkgevers in alle sectoren in de drie gewesten van het land voorzichtig blijven", aldus Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup België-Luxemburg. Lacroix maakt zich evenwel sterk dat er wat beweegt op de Belgische interimmarkt, wat zou kunnen betekenen dat de uitzendarbeid opnieuw aantrekt in 2014.

VBO

De peiling van Manpower stemt min of meer overeen met de enquête van de werkgeversorganisatie VBO die maandag bekendgemaakt werd. Volgens het VBO is amper 10 procent van de sectoren (grafische industrie en ICT) in ons land van plan de volgende zes maanden personeel aan te werven. De overige 90 procent rekent op een status-quo (handel, uitzendsector), of een verdere terugval (bouw, industrie) van de werkgelegenheid.

Vooruitzichten wereldwijd

Behalve in België peilt Manpower wereldwijd nog in 41 andere landen bij in totaal 65.000 werkgevers naar de tewerkstellingsvooruitzichten tussen januari en maart 2014. Daarbij zou er in 34 van de 42 landen meer personeel aangeworven worden dan er ontslagen vallen.

De Europese arbeidsmarkt blijft kwetsbaar, zo blijkt. 14 van de 22 bevraagde Europese landen verwachten dat er meer mensen zullen worden aangeworven. Zes landen voorspellen een negatieve tewerkstelling. Dat zijn Italië (-10), Finland (-6), Ierland ( -6), Spanje (-4), Slovakije (-2) en België (-1). (BO)

Uit de enquête - bij 750 Belgische werkgevers - van eind oktober blijkt dat slechts 4 procent van de werkgevers in ons land van plan is om het komende kwartaal personeel aan te werven. 5 procent houdt rekening met eventuele ontslagen, en de overige 90 procent houdt het op een status quo. Onzekerheid troefHet is onzekerheid troef in de drie gewesten. De Manpower-barometer, die de tewerkstellingsvooruitzichten peilt, zakt in Wallonië - na een korte opflakkering vorig kwartaal (+1) - drie punten lager tot -2. De verwachtingen in Vlaanderen blijven laag maar relatief stabiel (stijging met 1 punt tot -1), terwijl ze in Brussel licht toenemen (van -2 tot 0). In vergelijking met vorig jaar zien de vooruitzichten in Wallonië er iets rooskleuriger uit, terwijl het pessimisme in het Brusselse gewest fors toeneemt (daling met 11 punten). Dat is ook het geval in het Vlaamse gewest (daling met 4 punten). SectorenOp basis van seizoensgezuiverde resultaten hebben slechts vier op de tien bevraagde sectoren positieve tewerkstellingsvooruitzichten. De werkgevers uit de bouwsector blijken de grootste pessimisten, gevolgd door de werkgevers uit de sector van de financiële instellingen - verzekeringen - vastgoed -diensten. Uitzendarbeid"Bij het begin van het nieuwe jaar ziet het er naar uit dat de werkgevers in alle sectoren in de drie gewesten van het land voorzichtig blijven", aldus Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup België-Luxemburg. Lacroix maakt zich evenwel sterk dat er wat beweegt op de Belgische interimmarkt, wat zou kunnen betekenen dat de uitzendarbeid opnieuw aantrekt in 2014. VBODe peiling van Manpower stemt min of meer overeen met de enquête van de werkgeversorganisatie VBO die maandag bekendgemaakt werd. Volgens het VBO is amper 10 procent van de sectoren (grafische industrie en ICT) in ons land van plan de volgende zes maanden personeel aan te werven. De overige 90 procent rekent op een status-quo (handel, uitzendsector), of een verdere terugval (bouw, industrie) van de werkgelegenheid. Vooruitzichten wereldwijdBehalve in België peilt Manpower wereldwijd nog in 41 andere landen bij in totaal 65.000 werkgevers naar de tewerkstellingsvooruitzichten tussen januari en maart 2014. Daarbij zou er in 34 van de 42 landen meer personeel aangeworven worden dan er ontslagen vallen. De Europese arbeidsmarkt blijft kwetsbaar, zo blijkt. 14 van de 22 bevraagde Europese landen verwachten dat er meer mensen zullen worden aangeworven. Zes landen voorspellen een negatieve tewerkstelling. Dat zijn Italië (-10), Finland (-6), Ierland ( -6), Spanje (-4), Slovakije (-2) en België (-1). (BO)