Nederlandse regering ongelukkig met Belgische overnameplannen bpost/PostNL

© EPA

De overname van het Nederlandse PostNL door bpost zou ‘een stap terug zijn’ voor het bedrijf. Dat heeft de Nederlandse minister van Economie Henk Kamp gezegd in een reactie op de Belgische overnameplannen.

Dat meldt Het Financieele Dagblad. Kamp zegt dat vanuit Nieuw-Zeeland, waar hij deelneemt aan een Nederlands staatsbezoek.

Volgens Kamp doet PostNL het zelfstandig goed. De minister wees erop dat PostNL net als bpost een staatsbedrijf was, maar dat bewust besloten is om het bedrijf terug naar de markt te brengen. Bpost is nog voor 51 procent in handen van de Belgische overheid.

Dit zou de eerste fusie zijn waar extra banen bij komen.

Analisten zijn kritisch over de voordelen van een samengaan, zo schrijft de Nederlandse zakenkrant nog. Er is weinig overlap tussen de netwerken van beide bedrijven, waardoor er weinig kostenvoordelen te behalen zijn, argumenteren ze. Bpost voorspelt meer dan 3.000 extra banen als gevolg van een versnelling van de groei in pakketbezorging. ‘Dit zou de eerste fusie zijn waar extra banen bij komen’, stelt Andre Mulder van Kepler Cheuvreux.

Partner Content