Volgens de sectororganisatie KHN hebben de brouwers zich schuldig gemaakt aan kartelvorming, zoals Europa in 2007 en 2011 al oordeelde. De Europese Commissie had in 2007 namelijk een boete van in totaal 273 miljoen euro opgelegd aan Heineken, Bavaria en Grolsch wegens kartelvorming tussen 1996 en 1999.

Het Europese Hof van Justitie verlaagde in 2011 de boete van Heineken en Bavaria. InBev, het huidige ABInbev, wist de dans toen te ontspringen omdat het de Commissie de beslissende informatie gaf. De Europese Commissie kwam het Nederlandse 'bierkartel' op het spoor nadat ze een gelijkaardig kartel op de Belgische markt had ontmanteld.

Volgens directeur Lodewijk van der Grinten van de sectororganisatie zijn er wel gesprekken geweest tussen KHN en de brouwers, maar hebben die nergens toe geleid. Met een uitspraak wordt voor individuele ondernemers de mogelijkheid gecreëerd een schadevergoeding te eisen, aldus Van der Grinten. KHN is van oordeel dat brouwers nog steeds een 'verstikkende greep' hebben op ondernemers en dat de consument te veel moet betalen. (Belga/BO)

Volgens de sectororganisatie KHN hebben de brouwers zich schuldig gemaakt aan kartelvorming, zoals Europa in 2007 en 2011 al oordeelde. De Europese Commissie had in 2007 namelijk een boete van in totaal 273 miljoen euro opgelegd aan Heineken, Bavaria en Grolsch wegens kartelvorming tussen 1996 en 1999.Het Europese Hof van Justitie verlaagde in 2011 de boete van Heineken en Bavaria. InBev, het huidige ABInbev, wist de dans toen te ontspringen omdat het de Commissie de beslissende informatie gaf. De Europese Commissie kwam het Nederlandse 'bierkartel' op het spoor nadat ze een gelijkaardig kartel op de Belgische markt had ontmanteld. Volgens directeur Lodewijk van der Grinten van de sectororganisatie zijn er wel gesprekken geweest tussen KHN en de brouwers, maar hebben die nergens toe geleid. Met een uitspraak wordt voor individuele ondernemers de mogelijkheid gecreëerd een schadevergoeding te eisen, aldus Van der Grinten. KHN is van oordeel dat brouwers nog steeds een 'verstikkende greep' hebben op ondernemers en dat de consument te veel moet betalen. (Belga/BO)