De franchiseondernemers voelden zich jarenlang benadeeld op het gebied van prijzen, bonussen en kosten, maar volgens de rechter zijn de vorderingen op een verkeerd uitgangspunt gebaseerd. De uitspraak is goed nieuws voor het moederbedrijf Ahold Delhaize, want de franchisenemers eisten naar verluidt 200 miljoen euro.

De franchisenemers, die de winkelformule Albert Heijn huren, meenden dat ze niet evenredig konden profiteren van bulkkortingen van leveranciers. Daarnaast zouden ze moeten meebetalen voor het aanhouden van voorraden, terwijl het moederbedrijf daar helemaal geen kosten voor maakt.

"Eigen risico"

Maar volgens de rechter zijn franchisenemers zelfstandige ondernemers die voor eigen risico en rekening handelen. Het principe van "eerlijk delen" vormt daarbij niet de basis van de franchiseovereenkomsten, luidt het vonnis. Ook de eis tot het benoemen van drie deskundigen om de cijfers te controleren, werd door de rechter afgewezen. De franchisenemers hebben geen recht op een schadevergoeding en moeten zelf voor de proceskosten opdraaien.

De rechtbank riep de partijen wel op de geschilpunten aan de onderhandelingstafel op te lossen. Albert Heijn is blij met de uitspraak, vooral omdat er nu duidelijkheid is, klinkt het. De supermarktketen hoopt snel weer in gesprek te gaan met zijn franchisenemers om afspraken voor de toekomst te maken. (Belga/NS)

De franchiseondernemers voelden zich jarenlang benadeeld op het gebied van prijzen, bonussen en kosten, maar volgens de rechter zijn de vorderingen op een verkeerd uitgangspunt gebaseerd. De uitspraak is goed nieuws voor het moederbedrijf Ahold Delhaize, want de franchisenemers eisten naar verluidt 200 miljoen euro. De franchisenemers, die de winkelformule Albert Heijn huren, meenden dat ze niet evenredig konden profiteren van bulkkortingen van leveranciers. Daarnaast zouden ze moeten meebetalen voor het aanhouden van voorraden, terwijl het moederbedrijf daar helemaal geen kosten voor maakt. Maar volgens de rechter zijn franchisenemers zelfstandige ondernemers die voor eigen risico en rekening handelen. Het principe van "eerlijk delen" vormt daarbij niet de basis van de franchiseovereenkomsten, luidt het vonnis. Ook de eis tot het benoemen van drie deskundigen om de cijfers te controleren, werd door de rechter afgewezen. De franchisenemers hebben geen recht op een schadevergoeding en moeten zelf voor de proceskosten opdraaien. De rechtbank riep de partijen wel op de geschilpunten aan de onderhandelingstafel op te lossen. Albert Heijn is blij met de uitspraak, vooral omdat er nu duidelijkheid is, klinkt het. De supermarktketen hoopt snel weer in gesprek te gaan met zijn franchisenemers om afspraken voor de toekomst te maken. (Belga/NS)