Nederlandse Delta wil elektriciteit aan België leveren

© belga

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta wil een centrale inzetten om elektriciteit te leveren aan het Belgische net. Eerder meldde RWE, het moederbedrijf van het Nederlandse Essent, al een gelijkaardige zet.

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta wil een centrale inzetten om elektriciteit te leveren aan het Belgische net. Dat heeft een woordvoerster van het Nederlandse bedrijf gezegd. Het gaat om de Sloecentrale in Vlissingen. Die centrale is gezamenlijk eigendom van Delta en het Franse EDF.

RWE, het moederbedrijf van het Nederlandse Essent, meldde eerder al dat het de Clauscentrale in het Limburgse Maasbracht op het Belgische net wil aansluiten.

Beide centrales zijn gasgestookt. Gasgestookte centrales renderen slecht door de overcapaciteit op het Nederlandse elektriciteitsnet en staan geregeld stil. België voorziet juist een tekort aan stroom door het op termijn uitschakelen van kerncentrales. De Belgische regering heeft daarom een aanbesteding uitgeschreven om vanaf 2019 zes jaar lang te kunnen beschikken over extra stroomcapaciteit. Daar zou maximaal 500 miljoen euro voor zijn uitgetrokken. In september zou moeten duidelijk worden voor welk bedrijf er gekozen werd. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content