De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd uiterlijk begin 2016 een nieuwe financieel directeur (CFO) benoemt.

De centrale bank van Nederland vindt de huidige financiële topman, Emiel Roozen, niet langer geschikt voor zijn functie. De verzekeraar stapt naar de rechter, zo meldde hij maandag.

'Roekeloos beleid'

Delta Lloyd besloot in de zomer van 2012 de afdekking van renterisico's te verminderen, vooruitlopend op de invoering door DNB van een vaste rekenrente voor de berekening van verzekeringsverplichtingen met een looptijd langer dan 20 jaar.

Daarmee heeft de verzekeraar volgens de centrale bank onzorgvuldig gehandeld. Delta Lloyd Leven moet ook een bedrag van 22,8 miljoen euro ophoesten.

Delta Lloyd is het niet eens met de zienswijze van de centrale bank. "De zeer verstrekkende maatregelen van DNB, zoals heenzending van de CFO, zijn in de ogen van de Raad van Commissarissen van Delta Lloyd niet gerechtvaardigd en disproportioneel", luidt het in een persbericht. De verzekeraar bevestigt ook het vertrouwen in Emiel Roozen.

"Wij kunnen de zienswijze van DNB niet rijmen met de feiten zoals wij die hebben geconstateerd", zegt president-commissaris Jean Frijns. Delta Lloyd stapt dan ook naar de rechter om te oordelen "over de interpretatie van de feiten en de daaraan te verbinden conclusies, waaronder de 'heenzending' van de CFO en (de berekening van de totale hoogte van) de boete". (Belga/NS)

De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd uiterlijk begin 2016 een nieuwe financieel directeur (CFO) benoemt. De centrale bank van Nederland vindt de huidige financiële topman, Emiel Roozen, niet langer geschikt voor zijn functie. De verzekeraar stapt naar de rechter, zo meldde hij maandag.Delta Lloyd besloot in de zomer van 2012 de afdekking van renterisico's te verminderen, vooruitlopend op de invoering door DNB van een vaste rekenrente voor de berekening van verzekeringsverplichtingen met een looptijd langer dan 20 jaar.Daarmee heeft de verzekeraar volgens de centrale bank onzorgvuldig gehandeld. Delta Lloyd Leven moet ook een bedrag van 22,8 miljoen euro ophoesten. Delta Lloyd is het niet eens met de zienswijze van de centrale bank. "De zeer verstrekkende maatregelen van DNB, zoals heenzending van de CFO, zijn in de ogen van de Raad van Commissarissen van Delta Lloyd niet gerechtvaardigd en disproportioneel", luidt het in een persbericht. De verzekeraar bevestigt ook het vertrouwen in Emiel Roozen. "Wij kunnen de zienswijze van DNB niet rijmen met de feiten zoals wij die hebben geconstateerd", zegt president-commissaris Jean Frijns. Delta Lloyd stapt dan ook naar de rechter om te oordelen "over de interpretatie van de feiten en de daaraan te verbinden conclusies, waaronder de 'heenzending' van de CFO en (de berekening van de totale hoogte van) de boete". (Belga/NS)