De Nederlandse hoogspanningsbeheerder TenneT gaat noodmaatregelen nemen om België tijdens streng winterweer hulp te bieden en zo een mogelijke black-out te vermijden. Dat heeft TenneT bekendgemaakt.

De noodmaatregelen komen er op verzoek van de Belgische hoogspanningsbeheerder Elia. Nederland heeft drie interconnectoren of grensoverschrijdende verbindingen, waarlangs elektriciteit van Nederland naar België kan stromen.

Bij extreme koude en op vraag van Elia gaat TenneT er voor zorgen dat die grenscapaciteit volledig wordt benut. Uitzonderlijk zal TenneT de capaciteit die normaal beschikbaar is voor de markt inperken, zo legt woordvoerster Johanna Breuning uit.

Nederland heeft zelf voldoende productiecapaciteit - onder meer dankzij de inzet van kolencentrales - en kan ook groene stroom invoeren vanuit Duitsland en Noorwegen. (Belga/NS)

De Nederlandse hoogspanningsbeheerder TenneT gaat noodmaatregelen nemen om België tijdens streng winterweer hulp te bieden en zo een mogelijke black-out te vermijden. Dat heeft TenneT bekendgemaakt. De noodmaatregelen komen er op verzoek van de Belgische hoogspanningsbeheerder Elia. Nederland heeft drie interconnectoren of grensoverschrijdende verbindingen, waarlangs elektriciteit van Nederland naar België kan stromen. Bij extreme koude en op vraag van Elia gaat TenneT er voor zorgen dat die grenscapaciteit volledig wordt benut. Uitzonderlijk zal TenneT de capaciteit die normaal beschikbaar is voor de markt inperken, zo legt woordvoerster Johanna Breuning uit.Nederland heeft zelf voldoende productiecapaciteit - onder meer dankzij de inzet van kolencentrales - en kan ook groene stroom invoeren vanuit Duitsland en Noorwegen. (Belga/NS)