Werkgeversorganisatie Voka polste maandagmorgen bij zijn leden naar de impact van de nationale staking op het bedrijfsleven in Vlaanderen en Brussel.

Uit de peiling blijkt dat in 77 procent van de bedrijven - zowel bij kmo's als bij de grote bedrijven - alle medewerkers aan de slag zijn.

Ook wat de de bereikbaarheid betreft, valt de stakingsdag nogal mee. 'Ruim 7 op de 10 bedrijven zijn vandaag gewoon bereikbaar. Ongeveer 20 procent van de bedrijven meldt dat er hinder is bij de toegang tot hun bedrijventerrein. Bij 4 procent van de bedrijven staat een piket aan de poorten,' luidt het.

Volgens gedelegeerd bestuurder Jo Libeer werd in veel gevallen vooraf overlegd hoe het bedrijf zou kunnen werken vandaag. "Ook met sommige vakbondsdelegaties bleek een constructieve dialoog over bereikbaarheid mogelijk. Het is positief om vast te stellen dat de sociale dialoog in de ondernemingen werkt," aldus Libeer.

Maar ondanks de sociale dialoog wijst Voka erop dat 'de vakbonden zich van vijand vergissen'. "Het verstoren van de economische activiteit is niet de juiste keuze. We mogen niet vergeten dat groei en jobcreatie in eerste instantie van de ondernemingen moet komen. Het zijn zij, en alle mensen die er werken, die zorgen voor de creatie van toegevoegde waarde en het verzekeren van onze welvaart," verduidelijkt Libeer.

De werkgeversorganisatie raamt de kosten van de nationale stakingsdag van maandag op ongeveer 600 miljoen euro. "De economische schade is onevenredig hoog in vergelijking met het aantal stakers," klinkt het in een communiqué. (BO)

Werkgeversorganisatie Voka polste maandagmorgen bij zijn leden naar de impact van de nationale staking op het bedrijfsleven in Vlaanderen en Brussel.Uit de peiling blijkt dat in 77 procent van de bedrijven - zowel bij kmo's als bij de grote bedrijven - alle medewerkers aan de slag zijn. Ook wat de de bereikbaarheid betreft, valt de stakingsdag nogal mee. 'Ruim 7 op de 10 bedrijven zijn vandaag gewoon bereikbaar. Ongeveer 20 procent van de bedrijven meldt dat er hinder is bij de toegang tot hun bedrijventerrein. Bij 4 procent van de bedrijven staat een piket aan de poorten,' luidt het. Volgens gedelegeerd bestuurder Jo Libeer werd in veel gevallen vooraf overlegd hoe het bedrijf zou kunnen werken vandaag. "Ook met sommige vakbondsdelegaties bleek een constructieve dialoog over bereikbaarheid mogelijk. Het is positief om vast te stellen dat de sociale dialoog in de ondernemingen werkt," aldus Libeer.Maar ondanks de sociale dialoog wijst Voka erop dat 'de vakbonden zich van vijand vergissen'. "Het verstoren van de economische activiteit is niet de juiste keuze. We mogen niet vergeten dat groei en jobcreatie in eerste instantie van de ondernemingen moet komen. Het zijn zij, en alle mensen die er werken, die zorgen voor de creatie van toegevoegde waarde en het verzekeren van onze welvaart," verduidelijkt Libeer.De werkgeversorganisatie raamt de kosten van de nationale stakingsdag van maandag op ongeveer 600 miljoen euro. "De economische schade is onevenredig hoog in vergelijking met het aantal stakers," klinkt het in een communiqué. (BO)