Deutsche Bank heeft in de Verenigde Staten een complex financieel product verkocht dat speculatieve fondsen toeliet hun belastingen te verminderen en riskante posities in te nemen op de financiële markten. Dat zou ook het geval zijn voor Barclays, blijkt uit een rapport dat Republikeinse senator John McCain samen met zijn Democratische collega Carl Levin opstelde.

De twee senatoren kaarten aan dat de Britse en Duitse bank de grenzen van de Amerikaanse belastingwetgeving afgetast hebben. Door die manoeuvres zag de Amerikaanse fiscus miljarden dollars door de neus geboord, klonk het dinsdag toen McCain en Levin het rapport voorstelden.

Volgens senator Levin konden wel geen inbreuken op de wet vastgesteld worden: belastingontwijking maar geen -ontduiking dus. Levin is voorzitter van het permanente subcomité voor onderzoeken van de Senaat.

Barclays en Deutsche Bank zouden voor tientallen hedgefondsen 'dubieuze' producten uitgegeven hebben. Er zouden tussen 1998 en 2013 voor meer dan 100 miljard dollar aan deals geweest zijn.

De winsten daarop werden belast als landurige kapitaalinkomsten, hoewel die papieren vaak zeer kort aangehouden werden. En daardoor konden de hegdefondsen een voordeliger belastingtarief genieten. Een woordvoerster van Deutsche Bank reageerde dat de bank binnen de grenzen van de wet handelden. (Belga/BO)

Deutsche Bank heeft in de Verenigde Staten een complex financieel product verkocht dat speculatieve fondsen toeliet hun belastingen te verminderen en riskante posities in te nemen op de financiële markten. Dat zou ook het geval zijn voor Barclays, blijkt uit een rapport dat Republikeinse senator John McCain samen met zijn Democratische collega Carl Levin opstelde.De twee senatoren kaarten aan dat de Britse en Duitse bank de grenzen van de Amerikaanse belastingwetgeving afgetast hebben. Door die manoeuvres zag de Amerikaanse fiscus miljarden dollars door de neus geboord, klonk het dinsdag toen McCain en Levin het rapport voorstelden. Volgens senator Levin konden wel geen inbreuken op de wet vastgesteld worden: belastingontwijking maar geen -ontduiking dus. Levin is voorzitter van het permanente subcomité voor onderzoeken van de Senaat. Barclays en Deutsche Bank zouden voor tientallen hedgefondsen 'dubieuze' producten uitgegeven hebben. Er zouden tussen 1998 en 2013 voor meer dan 100 miljard dollar aan deals geweest zijn. De winsten daarop werden belast als landurige kapitaalinkomsten, hoewel die papieren vaak zeer kort aangehouden werden. En daardoor konden de hegdefondsen een voordeliger belastingtarief genieten. Een woordvoerster van Deutsche Bank reageerde dat de bank binnen de grenzen van de wet handelden. (Belga/BO)