"Ik dacht dat de kledingsector harder zou worden getroffen", voegt hij toe. "We brengen het er zelfs minder slecht vanaf dan de buitenlandse markten. Onze bedrijven zijn de voorbije jaren dan ook verder getransformeerd dan bijvoorbeeld de firma's in het zuiden van Europa."

Toch legde de crisis meteen bij de start in het najaar van 2008 de problemen van de Belgische mode-industrie bloot. De internationale inkopers verlaagden toen onmiddellijk hun budgetten. De bekendste namen konden - weliswaar in mindere mate blijven leveren - maar veel jongere ontwerpers vielen daardoor uit de boot. "Wie drie jaar geleden misschien nog een kans kreeg, krijgt die nu veel moeilijker", weet Jan Delmote, die als zelfstandig consultant meer dan 25 jaar ervaring heeft in de modesector.

Ook het middensegment zou onder de crisis lijden, want consumenten combineren steeds vaker designerstuks met erg goedkope kledij. Maar van die theorie wil Isabelle Santens niets weten. De topvrouw van Andres - het bedrijf boven de merken Hampton Bays en Xandres - beseft wel dat ze stilaan het ontwerp- en productieritme van de goedkope ketens moet overnemen. "Wat in januari in de winkels ligt, moet onmiddellijk draagbaar zijn. De klant hamstert niet langer."

Hoewel de sluiting van het bedrijf van Veronique Branquinho vorig jaar anders doet vermoeden, kende de Belgische modesector in 2009 niet meer faillissementen dan in normale omstandigheden. Uit de conjunctuurenquête van Creamoda blijkt wel dat haar leden verwachten dat de economie pas in 2011 echt herneemt. "Er zitten nu al enkele modeondernemingen op hun tandvlees. Zij dreigen te verdwijnen als het niet snel betert", aldus Magnus.

Sj.S.

Lees het volledige artikel over de economische situatie van de Belgische mode in Trends van deze week.

"Ik dacht dat de kledingsector harder zou worden getroffen", voegt hij toe. "We brengen het er zelfs minder slecht vanaf dan de buitenlandse markten. Onze bedrijven zijn de voorbije jaren dan ook verder getransformeerd dan bijvoorbeeld de firma's in het zuiden van Europa." Toch legde de crisis meteen bij de start in het najaar van 2008 de problemen van de Belgische mode-industrie bloot. De internationale inkopers verlaagden toen onmiddellijk hun budgetten. De bekendste namen konden - weliswaar in mindere mate blijven leveren - maar veel jongere ontwerpers vielen daardoor uit de boot. "Wie drie jaar geleden misschien nog een kans kreeg, krijgt die nu veel moeilijker", weet Jan Delmote, die als zelfstandig consultant meer dan 25 jaar ervaring heeft in de modesector. Ook het middensegment zou onder de crisis lijden, want consumenten combineren steeds vaker designerstuks met erg goedkope kledij. Maar van die theorie wil Isabelle Santens niets weten. De topvrouw van Andres - het bedrijf boven de merken Hampton Bays en Xandres - beseft wel dat ze stilaan het ontwerp- en productieritme van de goedkope ketens moet overnemen. "Wat in januari in de winkels ligt, moet onmiddellijk draagbaar zijn. De klant hamstert niet langer." Hoewel de sluiting van het bedrijf van Veronique Branquinho vorig jaar anders doet vermoeden, kende de Belgische modesector in 2009 niet meer faillissementen dan in normale omstandigheden. Uit de conjunctuurenquête van Creamoda blijkt wel dat haar leden verwachten dat de economie pas in 2011 echt herneemt. "Er zitten nu al enkele modeondernemingen op hun tandvlees. Zij dreigen te verdwijnen als het niet snel betert", aldus Magnus. Sj.S. Lees het volledige artikel over de economische situatie van de Belgische mode in Trends van deze week.