Wat in de reportage aan bod kwam, is "zeer schokkend. Dit kan niet", zegt minister Peeters donderdag in De Ochtend op Radio 1. Een onderzoek van de administratie bij het bedrijf, maar ook elders, moet aantonen of dit het topje van de ijsberg is. "Een dagcontract kan, maar dan in specifieke gevallen. Het kan niet dat ze systematisch worden gebruikt. Zeven maanden kan niet."

Scheefgetrokken relatie

De vicepremier nodigt ook de sociale partners en de inspectie uit op zijn kabinet. Hij merkt op dat een cao voorziet in zelfregulering, "maar dat lijkt, op basis van deze reportage, niet goed te werken". Indien het verhaal klopt, dan moet de arbeidsinspectie op een andere manier kunnen functioneren, vindt Peeters.

Volgens de minister wordt de relatie tussen werknemer en werkgever in een dergelijke situatie volledig scheefgetrokken. Hij verwees naar een nieuwe cao waardoor een werknemers na een bepaald aantal uren werk een contract voor onbepaalde duur moet aangeboden krijgen.

"We volgend de regels"

In een reactie stelde het bedrijf woensdagavond aan alle wettelijke regels over het inzetten van uitzendkrachten te voldoen. DHL Aviation zegt dat geen enkele uitzendkracht langer dan twintig dagen met een dagcontract aan de slag is.

Volgens Olivier Van Camp van de socialistische bediendebond BBTK is de Wet-Peeters mee verantwoordelijk voor dergelijke praktijken. "Mensen zullen in de toekomst onbeperkt voor een uitzendkantoor kunnen werken", hekelt Van Camp. De uitzendkracht heeft dan wel recht op een loonwaarborg tussen de verschillende interimopdrachten in, die het uitzendkantoor moet betalen. Ook de grotere arbeidsflexibiliteit om productieschommelingen op te vangen, baart de vakbond zorgen.

Van Camp zegt tevreden te zijn met de reportage. "We zijn nu verheugd dat, met de reportage en de media-aandacht, de arbeidsinspectie een standpunt inneemt", klinkt het bij BBTK en BTB.

Wat in de reportage aan bod kwam, is "zeer schokkend. Dit kan niet", zegt minister Peeters donderdag in De Ochtend op Radio 1. Een onderzoek van de administratie bij het bedrijf, maar ook elders, moet aantonen of dit het topje van de ijsberg is. "Een dagcontract kan, maar dan in specifieke gevallen. Het kan niet dat ze systematisch worden gebruikt. Zeven maanden kan niet." De vicepremier nodigt ook de sociale partners en de inspectie uit op zijn kabinet. Hij merkt op dat een cao voorziet in zelfregulering, "maar dat lijkt, op basis van deze reportage, niet goed te werken". Indien het verhaal klopt, dan moet de arbeidsinspectie op een andere manier kunnen functioneren, vindt Peeters. Volgens de minister wordt de relatie tussen werknemer en werkgever in een dergelijke situatie volledig scheefgetrokken. Hij verwees naar een nieuwe cao waardoor een werknemers na een bepaald aantal uren werk een contract voor onbepaalde duur moet aangeboden krijgen.In een reactie stelde het bedrijf woensdagavond aan alle wettelijke regels over het inzetten van uitzendkrachten te voldoen. DHL Aviation zegt dat geen enkele uitzendkracht langer dan twintig dagen met een dagcontract aan de slag is. Volgens Olivier Van Camp van de socialistische bediendebond BBTK is de Wet-Peeters mee verantwoordelijk voor dergelijke praktijken. "Mensen zullen in de toekomst onbeperkt voor een uitzendkantoor kunnen werken", hekelt Van Camp. De uitzendkracht heeft dan wel recht op een loonwaarborg tussen de verschillende interimopdrachten in, die het uitzendkantoor moet betalen. Ook de grotere arbeidsflexibiliteit om productieschommelingen op te vangen, baart de vakbond zorgen. Van Camp zegt tevreden te zijn met de reportage. "We zijn nu verheugd dat, met de reportage en de media-aandacht, de arbeidsinspectie een standpunt inneemt", klinkt het bij BBTK en BTB.