De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in maart aanzienlijk minder sterk toegenomen dan een maand eerder. De banengroei kwam bovendien fors lager uit dan analisten hadden verwacht, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Exclusief de landbouw zijn er in maart 103.000 banen bijgekomen in de VS. Een maand eerder ging de Amerikaanse werkgelegenheid nog met een herziene 326.000 banen vooruit. Economen rekenden gemiddeld op 185.000 nieuwe arbeidsplaatsen in maart.

Beleggers hechten veel belang aan cijfers over de werkgelegenheid, omdat ze van invloed kunnen zijn op het rentebeleid van de Federal Reserve (Fed).

De Amerikaanse werkloosheidsgraad bleef in maart - voor de zesde maand op rij - stabiel op 4,1 procent. Dat is het laagste peil sinds 2000.

Het gemiddelde uurloon in de VS steeg met 0,3 procent op maandbasis, na een plus van 0,1 procent een maand eerder. Stijgende lonen kunnen de inflatie aanjagen. Vervolgens kan de Fed bij een oplopende inflatie geneigd zijn de rente sneller te verhogen.

Volgens economen gepolst door het persagentschap Reuters is een toename van het gemiddeld uurloon met minstens 3 procent nodig om de inflatie op te trekken richting de 2 procent die de centrale bank al streefcijfer hanteert.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in maart aanzienlijk minder sterk toegenomen dan een maand eerder. De banengroei kwam bovendien fors lager uit dan analisten hadden verwacht, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.Exclusief de landbouw zijn er in maart 103.000 banen bijgekomen in de VS. Een maand eerder ging de Amerikaanse werkgelegenheid nog met een herziene 326.000 banen vooruit. Economen rekenden gemiddeld op 185.000 nieuwe arbeidsplaatsen in maart.Beleggers hechten veel belang aan cijfers over de werkgelegenheid, omdat ze van invloed kunnen zijn op het rentebeleid van de Federal Reserve (Fed). De Amerikaanse werkloosheidsgraad bleef in maart - voor de zesde maand op rij - stabiel op 4,1 procent. Dat is het laagste peil sinds 2000. Het gemiddelde uurloon in de VS steeg met 0,3 procent op maandbasis, na een plus van 0,1 procent een maand eerder. Stijgende lonen kunnen de inflatie aanjagen. Vervolgens kan de Fed bij een oplopende inflatie geneigd zijn de rente sneller te verhogen. Volgens economen gepolst door het persagentschap Reuters is een toename van het gemiddeld uurloon met minstens 3 procent nodig om de inflatie op te trekken richting de 2 procent die de centrale bank al streefcijfer hanteert.