Dat meldt De Tijd.

De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft net voor de herfstvakantie achter gesloten deuren beslist dat bijna alle feiten sinds mei verjaard zijn. En de feiten die nog niet zijn verjaard, zijn zo oud dat de "redelijke termijn" is overschreden.

In een belastingfraudezaak van ruim 25 miljoen euro, met meer dan 60 bedrijven, moet dus niemand nog voor de strafrechter verschijnen. De Kamer van Inbeschuldigingstelling geeft vooral de openbaar aanklagers in de zaak een veeg uit de pan. Het dossier heeft twee keer jarenlang volledig stilgelegen: tussen 2 februari 2005 en 31 december 2008 en nog eens tussen 9 november 2011 en 10 juni 2014. "Die periodes van inactiviteit zijn onmiskenbaar te wijten aan het stilzitten van de gerechtelijke overheden", luidt het harde verdict.

Faillissementsconstructie

Het onderzoek, opgestart door de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) van Brugge en het gerecht, betrof tientallen Vlaamse bedrijven, van apothekers tot grote fabrieken, die constructies hadden opgezet met 'kasgeldvennootschappen'. Ze verkochten hun bedrijven met een hoop geld in de kas aan malafide kopers die de bedrijven failliet lieten gaan zonder uitstaande belastingen te betalen. De kopers kregen een commissie. Dat commissieloon was veel lager dan de belastingen die de verkopers uitspaarden.

De meer dan zestig bedrijven die van het systeem gebruikmaakten, passeerden allemaal via KB Consult, een dochterbedrijf van de toenmalige Kredietbank.

(Belga/RR)

Dat meldt De Tijd.De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft net voor de herfstvakantie achter gesloten deuren beslist dat bijna alle feiten sinds mei verjaard zijn. En de feiten die nog niet zijn verjaard, zijn zo oud dat de "redelijke termijn" is overschreden. In een belastingfraudezaak van ruim 25 miljoen euro, met meer dan 60 bedrijven, moet dus niemand nog voor de strafrechter verschijnen. De Kamer van Inbeschuldigingstelling geeft vooral de openbaar aanklagers in de zaak een veeg uit de pan. Het dossier heeft twee keer jarenlang volledig stilgelegen: tussen 2 februari 2005 en 31 december 2008 en nog eens tussen 9 november 2011 en 10 juni 2014. "Die periodes van inactiviteit zijn onmiskenbaar te wijten aan het stilzitten van de gerechtelijke overheden", luidt het harde verdict.Het onderzoek, opgestart door de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) van Brugge en het gerecht, betrof tientallen Vlaamse bedrijven, van apothekers tot grote fabrieken, die constructies hadden opgezet met 'kasgeldvennootschappen'. Ze verkochten hun bedrijven met een hoop geld in de kas aan malafide kopers die de bedrijven failliet lieten gaan zonder uitstaande belastingen te betalen. De kopers kregen een commissie. Dat commissieloon was veel lager dan de belastingen die de verkopers uitspaarden. De meer dan zestig bedrijven die van het systeem gebruikmaakten, passeerden allemaal via KB Consult, een dochterbedrijf van de toenmalige Kredietbank.(Belga/RR)