Daarbij betaalt Microsoft 3,79 miljard euro voor de apparaten- en dienstenafdeling en 1,65 miljard euro voor patentenlicenties. De deal zou begin 2014 worden afgerond, maar moet nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders van Nokia en de mededingingsautoriteiten.

Zowat 32.000 Nokia-werknemers zullen na afronding verhuizen naar Microsoft. Nokia-topman Stephen Elop zet een stap opzij en keert na afronding van de transactie terug naar Microsoft.

Windows Phone

Over een overname van Nokia door het Amerikaanse bedrijf werd al enige tijd gespeculeerd. Beide ondernemingen sloten begin 2011 al een nauwe samenwerking. Nokia is de grootste producent van smartphones met het Microsoft-besturingssysteem Windows Phone.

De Finnen hebben de smartphonetrein echter gemist en botsen op tegen stevige concurrentie van onder meer het Amerikaanse Apple en het Zuid-Koreaanse Samsung.

Ook Microsoft vecht om relevant te blijven nu consumenten pc's met besturingssysteem Windows steeds vaker inruilen voor mobielere toestellen zoals tabletcomputers en smartphones.

Win-winoperatie

"Het is een moedige stap in de toekomst, een win-winoperatie voor werknemers, aandeelhouders en consumenten van beide bedrijven", zegt Microsoft-CEO Steve Ballmer over de overname.

Recent kondigde hij aan in de komende twaalf maanden te zullen opstappen als CEO van Microsoft. (Belga/TE)

Daarbij betaalt Microsoft 3,79 miljard euro voor de apparaten- en dienstenafdeling en 1,65 miljard euro voor patentenlicenties. De deal zou begin 2014 worden afgerond, maar moet nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders van Nokia en de mededingingsautoriteiten. Zowat 32.000 Nokia-werknemers zullen na afronding verhuizen naar Microsoft. Nokia-topman Stephen Elop zet een stap opzij en keert na afronding van de transactie terug naar Microsoft. Windows PhoneOver een overname van Nokia door het Amerikaanse bedrijf werd al enige tijd gespeculeerd. Beide ondernemingen sloten begin 2011 al een nauwe samenwerking. Nokia is de grootste producent van smartphones met het Microsoft-besturingssysteem Windows Phone. De Finnen hebben de smartphonetrein echter gemist en botsen op tegen stevige concurrentie van onder meer het Amerikaanse Apple en het Zuid-Koreaanse Samsung. Ook Microsoft vecht om relevant te blijven nu consumenten pc's met besturingssysteem Windows steeds vaker inruilen voor mobielere toestellen zoals tabletcomputers en smartphones. Win-winoperatie"Het is een moedige stap in de toekomst, een win-winoperatie voor werknemers, aandeelhouders en consumenten van beide bedrijven", zegt Microsoft-CEO Steve Ballmer over de overname. Recent kondigde hij aan in de komende twaalf maanden te zullen opstappen als CEO van Microsoft. (Belga/TE)