Duvel-Moortgat gaat van de beurs. De familiale aandeelhouders bieden 95 euro, de hoogste koers ooit. "We wilden niet dat de aandeelhouder met verlies verkoopt", zegt Michel Moortgat.

Fibemi, de holding van de broers Bernard, Michel en Philippe Moortgat (64 procent van de aandelen) en nicht Veerle Baert (10,2%) willen Duvel-Moortgat van de beurs halen.

"Er zijn drie belangrijke redenen", zegt Michel Moortgat, die in 2010 Trends Manager van het Jaar werd. "Ten eerste beleven we onzekere tijden. Ik zie op korte termijn geen veranderingen. We zitten al vier jaar in een recessie. Ten tweede zijn de grondstoffenprijzen volatiel in deze geglobaliseerde wereld. De stijgende vraag uit China of India heeft vandaag een invloed op die prijzen. Dat was vijftien jaar geleden niet zo. Ten derde wegen door de toenemende export de wisselkoersen almaar meer op onze resultaten. Op korte termijn denk ik daarom niet dat we goed zouden presteren op de beurs."

Net voor de bekendmaking dat het bedrijf van de beurs wordt gehaald, stond het aandeel nochtans op zijn hoogste peil ooit. "Onze koers liep niet meer parallel met het licht gedaalde bedrijfsresultaat in het jongste halfjaar", nuanceert de CEO. "Maar met 95 euro bieden we een prijs waarmee niemand verliest. Voor ons was een uitkoopbod tegen een lagere prijs uiteraard een betere zaak geweest. Maar het is goed dat geen enkele aandeelhouder met verlies verkoopt. Als consumentenonderneming vinden we het belangrijk dat geen enkele belegger een bittere nasmaak overhoudt aan het Duvel-aandeel."

Bankleningen

Nog zowat 23 procent van de aandelen van Duvel-Moortgat circuleert op de beurs. De inkoop daarvan kost al 119 miljoen euro. Daarnaast koopt de familie ook de pakketten van onder meer de familie Sioen en van het management. De onderneming beschikte eind juni 2012 over 33 miljoen euro aan geldbeleggingen en liquide middelen.

"We financieren de overname met bankleningen", duidt Michel Moortgat. "We hebben engagementen van de bankiers voor het volledige overnamebedrag." De leningen worden afbetaald met de bedrijfsresultaten van de onderneming. Michel Moortgat blijft CEO.

In november worden de overnamedocumenten voorgelegd aan de beurswaakhond FSMA. Het formele bod zou dan in december volgen.

Wolfgang Riepl

Duvel-Moortgat gaat van de beurs. De familiale aandeelhouders bieden 95 euro, de hoogste koers ooit. "We wilden niet dat de aandeelhouder met verlies verkoopt", zegt Michel Moortgat.Fibemi, de holding van de broers Bernard, Michel en Philippe Moortgat (64 procent van de aandelen) en nicht Veerle Baert (10,2%) willen Duvel-Moortgat van de beurs halen."Er zijn drie belangrijke redenen", zegt Michel Moortgat, die in 2010 Trends Manager van het Jaar werd. "Ten eerste beleven we onzekere tijden. Ik zie op korte termijn geen veranderingen. We zitten al vier jaar in een recessie. Ten tweede zijn de grondstoffenprijzen volatiel in deze geglobaliseerde wereld. De stijgende vraag uit China of India heeft vandaag een invloed op die prijzen. Dat was vijftien jaar geleden niet zo. Ten derde wegen door de toenemende export de wisselkoersen almaar meer op onze resultaten. Op korte termijn denk ik daarom niet dat we goed zouden presteren op de beurs."Net voor de bekendmaking dat het bedrijf van de beurs wordt gehaald, stond het aandeel nochtans op zijn hoogste peil ooit. "Onze koers liep niet meer parallel met het licht gedaalde bedrijfsresultaat in het jongste halfjaar", nuanceert de CEO. "Maar met 95 euro bieden we een prijs waarmee niemand verliest. Voor ons was een uitkoopbod tegen een lagere prijs uiteraard een betere zaak geweest. Maar het is goed dat geen enkele aandeelhouder met verlies verkoopt. Als consumentenonderneming vinden we het belangrijk dat geen enkele belegger een bittere nasmaak overhoudt aan het Duvel-aandeel." BankleningenNog zowat 23 procent van de aandelen van Duvel-Moortgat circuleert op de beurs. De inkoop daarvan kost al 119 miljoen euro. Daarnaast koopt de familie ook de pakketten van onder meer de familie Sioen en van het management. De onderneming beschikte eind juni 2012 over 33 miljoen euro aan geldbeleggingen en liquide middelen. "We financieren de overname met bankleningen", duidt Michel Moortgat. "We hebben engagementen van de bankiers voor het volledige overnamebedrag." De leningen worden afbetaald met de bedrijfsresultaten van de onderneming. Michel Moortgat blijft CEO.In november worden de overnamedocumenten voorgelegd aan de beurswaakhond FSMA. Het formele bod zou dan in december volgen.Wolfgang Riepl