Michel Maus over de fiscale convenanten: 'Zet de kat niet bij de melk'

25/09/17 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:48

De regering wil dat de fiscus convenanten sluit met bedrijven, waardoor die zich ertoe verbinden hun belastingaangifte volgens de regels in te vullen. Die ondernemingen zouden dan minder worden gecontroleerd. De fiscus kan zich zo concentreren op de zware fraudedossiers. Een goed initiatief, vindt hoogleraar fiscaliteit Michel Maus.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil evolueren van een fiscaal conflict- naar een overlegmodel. Hij wil duidelijke afspraken maken met bedrijven, waardoor die meer rechtszekerheid hebben en minder worden gecontroleerd. Een goede zaak?

MICHEL MAUS: "Zeker. De Werkgroep Fiscaal Correct, waarvan ik lid ben, stelde al in 2009 voor aan minister van Financiën Koen Geens (CD&V) om het zogenoemde horizontale fiscale toezicht in te voeren, zoals dat ook in Nederland en Frankrijk bestaat. Dat komt erop neer dat ondernemingen hun boekhouding geregeld volledig transparant aan de fiscus overmaken en aan de hand van voorafbepaalde criteria de posten invullen, zoals afschrijvingspercentages,...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Trends-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Trends

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners