Greg Smith, die aan het hoofd stond van de derivatenactiviteit van Goldman Sachs in Europa, verklaart in zijn open brief dat het klimaat bij de bank voor hem nooit eerder zo toxisch en destructief is geweest. Smith stapt op en laat een verbijsterde CEO en voorzitter achter.

Smith, die in officiële video's namens Goldman Sachs wereldwijd bij universiteiten vertoond wordt, verduidelijkt in zijn open brief de reden van zijn vertrek. "Het maakt mij ziek om te zien hoe gevoelloos mensen binnen de zakenbank praten over hun klanten. De laatste twaalf maanden hoorde ik verschillende managers refereren aan hun klanten als "muppets" (zoals in de gelijknamige poppenserie, nvdr).

Dat het geld op de eerste plaats en de klanten op de tweede plaats komen, lijkt op het eerste gezicht niet zo verwonderlijk voor een zakenbank. Maar volgens Smith strookt de hebzucht van vandaag niet met de cultuur van het oorspronkelijk bedrijf. Het is dus ooit anders geweest volgens hem. Smith geeft in het slot van zijn brief nog een goede raad mee: 'Stuur de immorele werknemers de laan uit, ongeacht hoeveel geld ze binnenbrengen. En stel de oorspronkelijke bedrijfscultuur weer op punt, zodat mensen met de juiste ingesteldheid bij de bank willen komen werken.'

De top van Goldman Sachs verklaarde via een woordvoerster aan de Britse zender BBC dat de uitlatingen van Smith niet kloppen. "We denken dat dit niet onze manier van werken weerspiegelt. In onze visie zijn we enkel succesvol als ook onze klanten succes hebben," luidt het.

Goldman Sachs kwam tijdens de financiële crisis al onder vuur te liggen en moest bij de overheid aankloppen voor financiële hulp. (Belga/BO)

Greg Smith, die aan het hoofd stond van de derivatenactiviteit van Goldman Sachs in Europa, verklaart in zijn open brief dat het klimaat bij de bank voor hem nooit eerder zo toxisch en destructief is geweest. Smith stapt op en laat een verbijsterde CEO en voorzitter achter.Smith, die in officiële video's namens Goldman Sachs wereldwijd bij universiteiten vertoond wordt, verduidelijkt in zijn open brief de reden van zijn vertrek. "Het maakt mij ziek om te zien hoe gevoelloos mensen binnen de zakenbank praten over hun klanten. De laatste twaalf maanden hoorde ik verschillende managers refereren aan hun klanten als "muppets" (zoals in de gelijknamige poppenserie, nvdr). Dat het geld op de eerste plaats en de klanten op de tweede plaats komen, lijkt op het eerste gezicht niet zo verwonderlijk voor een zakenbank. Maar volgens Smith strookt de hebzucht van vandaag niet met de cultuur van het oorspronkelijk bedrijf. Het is dus ooit anders geweest volgens hem. Smith geeft in het slot van zijn brief nog een goede raad mee: 'Stuur de immorele werknemers de laan uit, ongeacht hoeveel geld ze binnenbrengen. En stel de oorspronkelijke bedrijfscultuur weer op punt, zodat mensen met de juiste ingesteldheid bij de bank willen komen werken.'De top van Goldman Sachs verklaarde via een woordvoerster aan de Britse zender BBC dat de uitlatingen van Smith niet kloppen. "We denken dat dit niet onze manier van werken weerspiegelt. In onze visie zijn we enkel succesvol als ook onze klanten succes hebben," luidt het. Goldman Sachs kwam tijdens de financiële crisis al onder vuur te liggen en moest bij de overheid aankloppen voor financiële hulp. (Belga/BO)