Het Deense conglomeraat A.P. Moller-Maersk heeft zijn winstverwachting voor zijn belangrijkste bedrijfsonderdeel Maersk Lines - 's werelds grootste containertransporteur - voor heel 2013 verhoogd. Dat heeft het transport- en opslagbedrijf bekendgemaakt.

Maersk Lines boekte een nettowinst in het tweede kwartaal van 439 miljoen dollar (338 miljoen euro), bijna het dubbele vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Een daling van de tarieven voor het containervervoer werd ruimschoots gecompenseerd door lagere kosten en brandstofprijzen, stelt het bedrijf.

Het concern voorziet dat de winst van Maersk Lines, goed voor de heft van de groepsomzet, in heel 2013 "aanzienlijk" boven de behaalde 461 miljoen dollar van vorig jaar uitkomt. Eerder hield Maersk het erop dat de winst hoger zou uitpakken dan in 2012. Maersk verwacht dat de nettowinst van de groep in heel 2013 uitkomt op ongeveer 2,9 miljard dollar.

Vloot beperkt

Om de moeilijke omstandigheden op de internationale transportmarkt te doorstaan had het bedrijf eerder al zijn vloot beperkt en liet het schepen langzamer varen. Daarmee probeert Maersk de overcapaciteit bij het containervervoer, veroorzaakt door een lagere wereldwijde vraag bij consumenten, te verminderen.

De resultaten van het concern in zijn geheel werden in het tweede kwartaal gedrukt door lagere olieprijzen en volumes. De groepsomzet daalde met 8 procent tot 14,2 miljard dollar (bijna 11 miljard euro). Onder de streep hield het concern 856 miljoen dollar over, een daling van 11 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. (Belga/SD)

Het Deense conglomeraat A.P. Moller-Maersk heeft zijn winstverwachting voor zijn belangrijkste bedrijfsonderdeel Maersk Lines - 's werelds grootste containertransporteur - voor heel 2013 verhoogd. Dat heeft het transport- en opslagbedrijf bekendgemaakt. Maersk Lines boekte een nettowinst in het tweede kwartaal van 439 miljoen dollar (338 miljoen euro), bijna het dubbele vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Een daling van de tarieven voor het containervervoer werd ruimschoots gecompenseerd door lagere kosten en brandstofprijzen, stelt het bedrijf. Het concern voorziet dat de winst van Maersk Lines, goed voor de heft van de groepsomzet, in heel 2013 "aanzienlijk" boven de behaalde 461 miljoen dollar van vorig jaar uitkomt. Eerder hield Maersk het erop dat de winst hoger zou uitpakken dan in 2012. Maersk verwacht dat de nettowinst van de groep in heel 2013 uitkomt op ongeveer 2,9 miljard dollar. Vloot beperktOm de moeilijke omstandigheden op de internationale transportmarkt te doorstaan had het bedrijf eerder al zijn vloot beperkt en liet het schepen langzamer varen. Daarmee probeert Maersk de overcapaciteit bij het containervervoer, veroorzaakt door een lagere wereldwijde vraag bij consumenten, te verminderen. De resultaten van het concern in zijn geheel werden in het tweede kwartaal gedrukt door lagere olieprijzen en volumes. De groepsomzet daalde met 8 procent tot 14,2 miljard dollar (bijna 11 miljard euro). Onder de streep hield het concern 856 miljoen dollar over, een daling van 11 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. (Belga/SD)