Bij het onderzoek vorderde de Belgische fiscus al een bedrag tussen 5 en 15 miljoen euro terug. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Het groothertogdom toonde zich zeer gul, zo blijkt uit het onderzoek van de Belgische fiscus. "Zolang de uiteindelijke begunstigden geen inwoners van Luxemburg waren en de entiteit in Luxemburg geen economische activiteit ontwikkelde, was nagenoeg alles mogelijk", zegt een bron bij de belastinginspectie.

1,5 procent belastingen

Bij de afspraken gaat het soms om een regeling voor intellectueel eigendom, waarbij een effectieve belastingvoet van 1,5 procent geldt. In andere gevallen gaat het om een ingenieuze regeling waarbij gebruik gemaakt wordt van de verschillende belastingssystemen in twee landen, met als resultaat dat er in geen van beide landen belasting betaald wordt. Opmerkelijk is dat de klanten zelf de belastingdeal niet in handen kregen. Zo wou Luxemburg er voor zorgen dat de afspraken bij zo weinig mogelijk mensen belandden.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) kon nog niet reageren op het onderzoek.

Enkele weken geleden hebben Michel Maus en andere fiscalisten een actie op poten gezet om kmo's en zelfstandige te helpen een deel van hun winsten naar het buitenland te versluizen. "De Werkgroep Fiscaal Correct wil zo het verschil in belastingdruk tussen grote en kleine ondernemingen nog eens duidelijk in de verf zetten en pleiten voor meer fiscale ondersteuning voor zelfstandigen en kmo's", schreef Maus in een column in Trends.

In de kranten benadrukt de fiscalist dat het voor kleine zelfstandigen en kmo's heel moeilijk is om dezelfde constructies als grote multinationals op te zetten, omdat je er activiteiten moet ontplooien en dergelijke meer.(Belga/NS)

Bij het onderzoek vorderde de Belgische fiscus al een bedrag tussen 5 en 15 miljoen euro terug. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.Het groothertogdom toonde zich zeer gul, zo blijkt uit het onderzoek van de Belgische fiscus. "Zolang de uiteindelijke begunstigden geen inwoners van Luxemburg waren en de entiteit in Luxemburg geen economische activiteit ontwikkelde, was nagenoeg alles mogelijk", zegt een bron bij de belastinginspectie. Bij de afspraken gaat het soms om een regeling voor intellectueel eigendom, waarbij een effectieve belastingvoet van 1,5 procent geldt. In andere gevallen gaat het om een ingenieuze regeling waarbij gebruik gemaakt wordt van de verschillende belastingssystemen in twee landen, met als resultaat dat er in geen van beide landen belasting betaald wordt. Opmerkelijk is dat de klanten zelf de belastingdeal niet in handen kregen. Zo wou Luxemburg er voor zorgen dat de afspraken bij zo weinig mogelijk mensen belandden. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) kon nog niet reageren op het onderzoek. Enkele weken geleden hebben Michel Maus en andere fiscalisten een actie op poten gezet om kmo's en zelfstandige te helpen een deel van hun winsten naar het buitenland te versluizen. "De Werkgroep Fiscaal Correct wil zo het verschil in belastingdruk tussen grote en kleine ondernemingen nog eens duidelijk in de verf zetten en pleiten voor meer fiscale ondersteuning voor zelfstandigen en kmo's", schreef Maus in een column in Trends. In de kranten benadrukt de fiscalist dat het voor kleine zelfstandigen en kmo's heel moeilijk is om dezelfde constructies als grote multinationals op te zetten, omdat je er activiteiten moet ontplooien en dergelijke meer.(Belga/NS)