De Lufthansa Groep boekte in 2011 een bijzondere waardevermindering van 13 miljoen euro op haar belang in SN Airholding, de koepel boven Brussels Airlines. Het gaat om 20 procent van haar initiële investering van 65 miljoen euro in juni 2009.

Toen namen de Duitsers een belang van 45 procent in de Belgische luchtvaartmaatschappij. Met de optie om dat belang te verhogen tot 100 procent. Dat kon vanaf vorig jaar, maar Lufthansa lichtte de optie niet. De kans dat het dit jaar nog gebeurt, is bijzonder klein.

In een toespraak voor het personeel van Brussels Airlines liet Christoph Franz , CEO van Lufthansa Groep, dinsdag verstaan dat de Duitsers de optie niet lichten indien de onderneming verlieslatend blijft.

Het ziet er somber uit voor SN Airholding. Lufthansa leed vorig jaar een verlies van 38 miljoen euro op het belang. SN Airholding publiceerde haar resultaten voor 2011 nog niet, maar er zou een geconsolideerd verlies van 84 miljoen euro zijn. Ook in 2010 leed Lufthansa Groep al een verlies van 2 miljoen euro op zijn Belgisch belang. En volgens de eerste, voorlopige, berichten zou SN Airholding ook in 2012 opnieuw naar een nettoverlies vliegen.

In een reactie noemt burggraaf Etienne Davignon, voorzitter van SN Airholding, de bijzondere waardevermindering een "normale boekhoudkundige beslissing". Ze houdt rekening met de negatieve resultaten van Brussels Airlines in 2011. Het betekent "absoluut niet" dat Lufthansa zou verzaken om later zijn belang in SN Airholding toch nog te verhogen tot 100 procent.

Wolfgang Riepl

De Lufthansa Groep boekte in 2011 een bijzondere waardevermindering van 13 miljoen euro op haar belang in SN Airholding, de koepel boven Brussels Airlines. Het gaat om 20 procent van haar initiële investering van 65 miljoen euro in juni 2009. Toen namen de Duitsers een belang van 45 procent in de Belgische luchtvaartmaatschappij. Met de optie om dat belang te verhogen tot 100 procent. Dat kon vanaf vorig jaar, maar Lufthansa lichtte de optie niet. De kans dat het dit jaar nog gebeurt, is bijzonder klein. In een toespraak voor het personeel van Brussels Airlines liet Christoph Franz , CEO van Lufthansa Groep, dinsdag verstaan dat de Duitsers de optie niet lichten indien de onderneming verlieslatend blijft. Het ziet er somber uit voor SN Airholding. Lufthansa leed vorig jaar een verlies van 38 miljoen euro op het belang. SN Airholding publiceerde haar resultaten voor 2011 nog niet, maar er zou een geconsolideerd verlies van 84 miljoen euro zijn. Ook in 2010 leed Lufthansa Groep al een verlies van 2 miljoen euro op zijn Belgisch belang. En volgens de eerste, voorlopige, berichten zou SN Airholding ook in 2012 opnieuw naar een nettoverlies vliegen. In een reactie noemt burggraaf Etienne Davignon, voorzitter van SN Airholding, de bijzondere waardevermindering een "normale boekhoudkundige beslissing". Ze houdt rekening met de negatieve resultaten van Brussels Airlines in 2011. Het betekent "absoluut niet" dat Lufthansa zou verzaken om later zijn belang in SN Airholding toch nog te verhogen tot 100 procent. Wolfgang Riepl