Luc Debruyne (GSK Vaccines): ‘Ebola is een wake-upcall’

© Debby Termonia
Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

De West-Vlaming Luc Debruyne leidt sinds een jaar GSK Vaccines, de wereldmarktleider in vaccins en een sterkhouder van de Belgische farmasector. Pas nu is hij klaar voor duiding bij zijn strategie en de race tegen de klok voor een vaccin tegen ebola.

Vaccins zijn big business. Zo big dat amper vier mastodonten de markt domineren. De marktleider is GSK Vaccines uit Waver, een divisie van de beursgenoteerde Britse gezondheidsgigant GSK. GSK Vaccines telt in België 8500 werknemers en wereldwijd 12.000. Het werd groot gemaakt door de Waalse topindustrieel Jean Stéphenne. In de lente van 2012 volgde de Fransman Christophe Weber hem op. Toen die in november 2013 onverwacht opstapte om het Japanse farmahuis Takeda te leiden, kreeg de 51-jarige Luc Debruyne de teugels in handen. Debruyne was nauwelijks ingewerkt, of GSK kocht de vaccindivisie van het Zwitserse Novartis, goed voor bijna 6000 extra werknemers op Debruynes loonlijst. Pas nu treedt de nieuwe topman naar buiten.

U zit midden in een prestigieuze race om als eerste met een ebolavaccin op de markt te komen.

Luc Debruyne:: “Prestige moeten we aan de kant zetten. Ik lees dat het een race tussen bedrijven is. Er zijn drie spelers _ J&J, het Canadese NewLink en wij _ en ik verzeker u dat we hard samenwerken. Dit gaat niet over concurrentie, maar over volksgezondheid. We zijn natuurlijk een beursgenoteerd bedrijf en moeten winst maken. Maar de waarde die je naar de aandeelhouder en naar de samenleving brengt, moet daarmee in balans zijn. Het laatste dat bij ons op de radar staat, is dat we met het ebolavaccin geld gaan verdienen. Het doel is gezondheidswerkers zo snel mogelijk te vaccineren. Wij zijn al langer bezig met tests op mensen, en ook J&J is daar net mee gestart. Ons vaccin zal er wellicht eerst zijn, maar misschien is het nuttig dat vaccin een boost te geven om het efficiënter te maken. En daarvoor heb je mogelijk een ander vaccin nodig. Dat kan dat van J&J zijn.”

Om het heel cynisch te stellen: is ebola goed voor een vaccinbedrijf? Het betekent toch business?

Luc Debruyne: “Dat wil ik niet gezegd hebben. Het is een vooral een wake-upcall voor de gezondheidsinstanties en voor de wereldleiders. Dit zou niet mogen gebeuren, of toch zeker niet zo’n impact mogen hebben. De wereld was te laat. Maar we werken nu efficiënter samen om dat goed te maken.”

Waaraan werkt GSK nog?

Luc Debruyne: “We hebben onlangs ons zogenoemde quadrivalent griepvaccin succesvol op de markt gebracht in de VS, is. Het huidige griepvaccin is trivalent, zeg maar werkzaam tegen drie griepstammen. In de heel verre toekomst zien we zelfs een potentieel supraseizoensgriepvaccin, dat je niet elk seizoen moet aanpassen.

“We zijn ook trots op ons dossier voor een malariavaccin, dat we vorige zomer hebben ingediend bij de Europese goedkeuringsautoriteit EMA. We hopen uiterlijk in 2017 de goedkeuring te krijgen om het op de markt te brengen en geleidelijk in Afrika te kunnen introduceren. Als je weet dat jaarlijks nog altijd ruim 600.000 mensen in Afrika sterven aan malaria… Het is ons paradepaardje. De ontwikkeling duurde dertig jaar, maar we moeten verder investeren, want dit is niet het perfecte vaccin. Het is wel de noodzakelijke eerste stap om deze verwoestende ziekte uit te schakelen.

“En dan is er onder meer nog een vaccin tegen gordelroos, waarover we net belangrijke testresultaten in fase 3 hebben gekregen. We werken verder heel hard op een vaccin tegen het RSV-virus dat heel veel longaandoeningen bij baby’s en kleine kinderen veroorzaakt.”

U leest het volledige interview met Luc Debruyne deze week in Trends

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content