"Op de Belgische markt is een concurrentieslag aan de gang inzake hypotheken en leningen aan bedrijven, waardoor de marges van de banken onder druk staan. Bovendien kampen ze met een te grote kostenstructuur omdat ze zich niet meer bezighouden met buitenlandse activiteiten, zoals voor de crisis. Het personeel zal vanzelf afgebouwd worden door het uittreden van de babyboomgeneratie. Maar ook de informatiesystemen die elk van die banken moeten aanhouden zijn te duur. Banken zouden dus beter fuseren of door buitenlandse partijen worden opgekocht," aldus de gouverneur.

In het feit dat een bank in buitenlandse handen valt, ziet Luc Coene niet meteen graten. "Het enige nadeel is dat de meer gesofisticeerde financiële jobs naar het buitenland zullen verdwijnen. "

Luc Coene schetst in Z-Talk Goossens ook hoe de Nationale Bank er over een vijftal jaar zou moeten uitzien. Hij vertelt over haar nieuwe taken, het personeel dat hiervoor nodig is en hoe groot het directiecomité zou moeten zijn. Ook laat hij zijn licht schijnen over de maatregelen die de federale overheid neemt om de economie terug in gang te krijgen. Die volstaan volgens hem niet.

Z-Talk Goossens, vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z.

"Op de Belgische markt is een concurrentieslag aan de gang inzake hypotheken en leningen aan bedrijven, waardoor de marges van de banken onder druk staan. Bovendien kampen ze met een te grote kostenstructuur omdat ze zich niet meer bezighouden met buitenlandse activiteiten, zoals voor de crisis. Het personeel zal vanzelf afgebouwd worden door het uittreden van de babyboomgeneratie. Maar ook de informatiesystemen die elk van die banken moeten aanhouden zijn te duur. Banken zouden dus beter fuseren of door buitenlandse partijen worden opgekocht," aldus de gouverneur.In het feit dat een bank in buitenlandse handen valt, ziet Luc Coene niet meteen graten. "Het enige nadeel is dat de meer gesofisticeerde financiële jobs naar het buitenland zullen verdwijnen. "Luc Coene schetst in Z-Talk Goossens ook hoe de Nationale Bank er over een vijftal jaar zou moeten uitzien. Hij vertelt over haar nieuwe taken, het personeel dat hiervoor nodig is en hoe groot het directiecomité zou moeten zijn. Ook laat hij zijn licht schijnen over de maatregelen die de federale overheid neemt om de economie terug in gang te krijgen. Die volstaan volgens hem niet.