Concurrenten die een eigen pasta hadden ontwikkeld - maar door Lotus werden aangemaand om hun productie te stoppen - waren naar de rechtbank gestapt om het patent aan te vechten.

Lotus had het octrooi gekocht van twee deelnemers aan het VRT programma De Bedenkers, maar de rechter oordeelt nu dat hun pasta geen nieuwe uitvinding was.

Speculoospasta is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot het succesproduct van het beursgenoteerde Lotus Bakeries uit het Oost-Vlaamse Lembeke. Hoewel de koekjesfabrikant nooit bekendmaakte hoeveel winst het met de koekjespasta heeft gemaakt, ramen analisten de omzet in België alleen op ruim 10 miljoen euro. In 2009 realiseerde Lotus Bakeries een totale omzet van 261,1 miljoen euro.

Lotus Bakeries gaat nu overleggen of het bedrijf al dan niet in beroep gaat tegen het vonnis van de rechtbank van koophandel in Gent. De koekjesfabrikant liet wel al weten dat de uitspraak "nagenoeg geen impact" zal hebben op de de marktpositie van zijn speculoospasta in België.

Concurrenten die een eigen pasta hadden ontwikkeld - maar door Lotus werden aangemaand om hun productie te stoppen - waren naar de rechtbank gestapt om het patent aan te vechten. Lotus had het octrooi gekocht van twee deelnemers aan het VRT programma De Bedenkers, maar de rechter oordeelt nu dat hun pasta geen nieuwe uitvinding was. Speculoospasta is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot het succesproduct van het beursgenoteerde Lotus Bakeries uit het Oost-Vlaamse Lembeke. Hoewel de koekjesfabrikant nooit bekendmaakte hoeveel winst het met de koekjespasta heeft gemaakt, ramen analisten de omzet in België alleen op ruim 10 miljoen euro. In 2009 realiseerde Lotus Bakeries een totale omzet van 261,1 miljoen euro. Lotus Bakeries gaat nu overleggen of het bedrijf al dan niet in beroep gaat tegen het vonnis van de rechtbank van koophandel in Gent. De koekjesfabrikant liet wel al weten dat de uitspraak "nagenoeg geen impact" zal hebben op de de marktpositie van zijn speculoospasta in België.