De WLA verenigt over de vijf continenten ongeveer 150 loterijen die door de overheid worden erkend. Zowat een derde daarvan organiseert sportweddenschappen. Het kopen van wedstrijden bedreigt niet alleen de integriteit van de sport. Ook het imago van sportweddenschappen, en dus de inkomsten van de loterijen, staan op het spel.

De WLA wil haar strijd tegen matchfixing opvoeren. Deze week vergaderde ze in Brussel over de uitbreiding van het European Lottery Monitoring System (ELMS) naar de rest van de wereld. Het ELMS, waarvan het zenuwcentrum zich in Denemarken bevindt, volgt alle geldstromen die via de Europese WLA-leden worden ingezet op sportweddenschappen. "Zodra het ELMS verdachte patronen opmerkt, komt een waarschuwingssysteem in actie", zegt Risto Nieminen, de Finse voorzitter van de WLA. "De dubieuze weddenschap kan in enkele seconden tijd worden stilgelegd. Het ELMS verwittigt meteen de sportfederatie. We hebben akkoorden met onder meer de UEFA en het Internationaal Olympisch Comité."

Het ELMS traceert ook alle geruchten over omkoping op sociale media en andere websites, en werkt aan preventie en bewustmaking. Het systeem bestaat sinds 2004 en zou in 2014 wereldwijd moeten gaan. "Volgens sommige experts is jaarlijks 30 tot 40 miljard dollar gemoeid met matchfixing", zegt Nieminen. "Door de stijgende commerciële waarde van sport krijgt de georganiseerde misdaad steeds meer interesse voor sportweddenschappen. Het kopen van wedstrijden is nauw verbonden met het witwassen van geld."

Begin juni begint het Europees kampioenschap voetbal en later deze zomer zijn er Olympische Spelen. Vers voer voor de gokmaffia? Ivan Pittevils, de CEO van de Belgische Nationale Loterij en WLA-bestuurslid, is er gerust in: 'De organisatoren van die manifestaties hebben een reputatie te verdedigen. Ze hebben hun voorzorgen genomen.' (JVG)

De WLA verenigt over de vijf continenten ongeveer 150 loterijen die door de overheid worden erkend. Zowat een derde daarvan organiseert sportweddenschappen. Het kopen van wedstrijden bedreigt niet alleen de integriteit van de sport. Ook het imago van sportweddenschappen, en dus de inkomsten van de loterijen, staan op het spel. De WLA wil haar strijd tegen matchfixing opvoeren. Deze week vergaderde ze in Brussel over de uitbreiding van het European Lottery Monitoring System (ELMS) naar de rest van de wereld. Het ELMS, waarvan het zenuwcentrum zich in Denemarken bevindt, volgt alle geldstromen die via de Europese WLA-leden worden ingezet op sportweddenschappen. "Zodra het ELMS verdachte patronen opmerkt, komt een waarschuwingssysteem in actie", zegt Risto Nieminen, de Finse voorzitter van de WLA. "De dubieuze weddenschap kan in enkele seconden tijd worden stilgelegd. Het ELMS verwittigt meteen de sportfederatie. We hebben akkoorden met onder meer de UEFA en het Internationaal Olympisch Comité." Het ELMS traceert ook alle geruchten over omkoping op sociale media en andere websites, en werkt aan preventie en bewustmaking. Het systeem bestaat sinds 2004 en zou in 2014 wereldwijd moeten gaan. "Volgens sommige experts is jaarlijks 30 tot 40 miljard dollar gemoeid met matchfixing", zegt Nieminen. "Door de stijgende commerciële waarde van sport krijgt de georganiseerde misdaad steeds meer interesse voor sportweddenschappen. Het kopen van wedstrijden is nauw verbonden met het witwassen van geld." Begin juni begint het Europees kampioenschap voetbal en later deze zomer zijn er Olympische Spelen. Vers voer voor de gokmaffia? Ivan Pittevils, de CEO van de Belgische Nationale Loterij en WLA-bestuurslid, is er gerust in: 'De organisatoren van die manifestaties hebben een reputatie te verdedigen. Ze hebben hun voorzorgen genomen.' (JVG)