De PMI-index, die het ondernemersvertrouwen in de eurozone peilt, stijgt in januari voor het eerst in vijf maanden boven de 50 punten tot 50,4 punten. Een cijfer boven de 50 wijst op een indicatie dat de economie weer aantrekt, een cijfer onder de 50 wijst op het omgekeerde. Het 'voorlopige' resultaat van januari ligt boven de 49,5 punten waar het persagentschap Reuters op had gerekend.

In september 2011 was de index onder de 50 punten gezakt tot die stabiliseerde in december op 48,3 punten. Zowel de activeiten in de dienstensector als in de industrie blijken voor het eerst in vijf maanden tijd weer toe te nemen.

'De index blijkt de bodem bereikt te hebben in oktober. Aangezien er drie maanden op rij een toename werd genoteerd, beschouwen we dat als een teken dat het tij aan het keren is,' verduidelijkt Chris Williamson, hoofdeconoom van Markit. Voldoende reden om wat vertrouwen te winnen, aldus de econoom.

Het onderzoeksbureau Markit maakte vandaag een eerste raming bekend, die gebaseerd is op 85 procent van de antwoorden van de ondernemers in de eurozone. (BO)

De PMI-index, die het ondernemersvertrouwen in de eurozone peilt, stijgt in januari voor het eerst in vijf maanden boven de 50 punten tot 50,4 punten. Een cijfer boven de 50 wijst op een indicatie dat de economie weer aantrekt, een cijfer onder de 50 wijst op het omgekeerde. Het 'voorlopige' resultaat van januari ligt boven de 49,5 punten waar het persagentschap Reuters op had gerekend.In september 2011 was de index onder de 50 punten gezakt tot die stabiliseerde in december op 48,3 punten. Zowel de activeiten in de dienstensector als in de industrie blijken voor het eerst in vijf maanden tijd weer toe te nemen. 'De index blijkt de bodem bereikt te hebben in oktober. Aangezien er drie maanden op rij een toename werd genoteerd, beschouwen we dat als een teken dat het tij aan het keren is,' verduidelijkt Chris Williamson, hoofdeconoom van Markit. Voldoende reden om wat vertrouwen te winnen, aldus de econoom.Het onderzoeksbureau Markit maakte vandaag een eerste raming bekend, die gebaseerd is op 85 procent van de antwoorden van de ondernemers in de eurozone. (BO)