Meer dan 5.000 arbeiders en bedienden zullen de hele rit uitdoen bij hun huidige werkgever, onder meer om de maximale afscheidspremie te ontvangen.

Na drie weken van collectieve vakantie, gingen de poorten van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven maandag opnieuw open. Voor het laatst zal er een aaneengesloten productieperiode volgen.

Over een maand stopt Ford Genk de productie van de Mondeo, en neemt de vestiging in Valencia over. De productie van de monovolumes loopt nog door tot 31 december 2014, al kan Ford nog beslissen om er vroeger mee te stoppen.

De vooruitzichten voor de hertewerkstelling van de werknemers zijn niet rooskleurig. Van de meer dan 4.000 arbeiders en bedienden bij Ford Genk hebben er tot dusver nog maar 350 uit eigen beweging het bedrijf verlaten. De economische conjunctuur biedt weinig opportuniteiten. Bovendien wacht de meerderheid tot het laatste fluitsignaal, omdat ze dan pas zeker zijn van de maximale premies.

Bij een aantal toeleveringsbedrijven is de grens van het aantal mensen dat mag vertrekken overigens bereikt. Zelfs als ze in de komende maanden een nieuwe job vinden, mogen ze niet vroegtijdig opstappen. De VDAB, die de cijfers bekendmaakte, rekent op zo'n 5.000 bijkomende werklozen op 31 december van dit jaar. (Belga/BO)

Meer dan 5.000 arbeiders en bedienden zullen de hele rit uitdoen bij hun huidige werkgever, onder meer om de maximale afscheidspremie te ontvangen. Na drie weken van collectieve vakantie, gingen de poorten van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven maandag opnieuw open. Voor het laatst zal er een aaneengesloten productieperiode volgen. Over een maand stopt Ford Genk de productie van de Mondeo, en neemt de vestiging in Valencia over. De productie van de monovolumes loopt nog door tot 31 december 2014, al kan Ford nog beslissen om er vroeger mee te stoppen. De vooruitzichten voor de hertewerkstelling van de werknemers zijn niet rooskleurig. Van de meer dan 4.000 arbeiders en bedienden bij Ford Genk hebben er tot dusver nog maar 350 uit eigen beweging het bedrijf verlaten. De economische conjunctuur biedt weinig opportuniteiten. Bovendien wacht de meerderheid tot het laatste fluitsignaal, omdat ze dan pas zeker zijn van de maximale premies. Bij een aantal toeleveringsbedrijven is de grens van het aantal mensen dat mag vertrekken overigens bereikt. Zelfs als ze in de komende maanden een nieuwe job vinden, mogen ze niet vroegtijdig opstappen. De VDAB, die de cijfers bekendmaakte, rekent op zo'n 5.000 bijkomende werklozen op 31 december van dit jaar. (Belga/BO)