ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal beter dan verwacht gepresteerd. De Europese activiteiten boerden goed en ook de economische heropleving in de Verenigde Staten had een positief effect, zo blijkt vrijdag uit de kwartaalcijfers.

De winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) kwam voor de periode juli-september uit op 1,91 miljard dollar tegenover 1,71 miljard dollar een jaar eerder. Analisten gepolst door het financiële nieuwsagentschap Bloomberg hadden 1,81 miljard dollar vooropgesteld.

De nettowinst kwam uit op 22 miljoen dollar, een jaar eerder was er nog een verlies van 192 miljoen dollar. De kwartaalomzet steeg licht van 19,6 naar 20,1 miljard dollar. Het bedrijf leverde 21,5 miljoen ton staal, ten opzichte van 20,7 miljoen ton een jaar eerder.

Voor de Europese activiteiten staat een operationele winst van 125 miljoen euro in de tabellen, tegen een verlies van 139 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens CEO Lakshmi Mittal tonen de cijfers een "aanzienlijke verbetering in de staalmarkt, die de dalende ijzerertsprijzen meer dan compenseerde" aan. Europa leverde "opnieuw een sterk kwartaal" af. Hiervoor verwijst Mittal naar verbeterende marktomstandigheden en de doorgevoerde reorganisaties, met onder meer de sluitingen in het Luikse staalbekken.

Mittal verwacht geen verslechtering in het vierde kwartaal en handhaaft daarom de prognose van een ebitda van meer dan 7 miljard dollar voor heel 2014. Drie maanden eerder was er nog een verlaging van de prognose met een miljard dollar omwille van de dalende rentabiliteit van de eigen ijzerertsmijnen.

Anderzijds verwacht het bedrijf wel dat de wereldwijde staalconsumptie slechts met 2,25 tot 2,75 procent zal groeien dit jaar, waar eerder tot +3 procent verwacht werd. Reden is de trager dan verwachte groei in Europa, China en Brazilië. (NS)

ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal beter dan verwacht gepresteerd. De Europese activiteiten boerden goed en ook de economische heropleving in de Verenigde Staten had een positief effect, zo blijkt vrijdag uit de kwartaalcijfers.De winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) kwam voor de periode juli-september uit op 1,91 miljard dollar tegenover 1,71 miljard dollar een jaar eerder. Analisten gepolst door het financiële nieuwsagentschap Bloomberg hadden 1,81 miljard dollar vooropgesteld. De nettowinst kwam uit op 22 miljoen dollar, een jaar eerder was er nog een verlies van 192 miljoen dollar. De kwartaalomzet steeg licht van 19,6 naar 20,1 miljard dollar. Het bedrijf leverde 21,5 miljoen ton staal, ten opzichte van 20,7 miljoen ton een jaar eerder. Voor de Europese activiteiten staat een operationele winst van 125 miljoen euro in de tabellen, tegen een verlies van 139 miljoen euro een jaar eerder.Volgens CEO Lakshmi Mittal tonen de cijfers een "aanzienlijke verbetering in de staalmarkt, die de dalende ijzerertsprijzen meer dan compenseerde" aan. Europa leverde "opnieuw een sterk kwartaal" af. Hiervoor verwijst Mittal naar verbeterende marktomstandigheden en de doorgevoerde reorganisaties, met onder meer de sluitingen in het Luikse staalbekken. Mittal verwacht geen verslechtering in het vierde kwartaal en handhaaft daarom de prognose van een ebitda van meer dan 7 miljard dollar voor heel 2014. Drie maanden eerder was er nog een verlaging van de prognose met een miljard dollar omwille van de dalende rentabiliteit van de eigen ijzerertsmijnen.Anderzijds verwacht het bedrijf wel dat de wereldwijde staalconsumptie slechts met 2,25 tot 2,75 procent zal groeien dit jaar, waar eerder tot +3 procent verwacht werd. Reden is de trager dan verwachte groei in Europa, China en Brazilië. (NS)