De Katholieke Universiteit Leuven zal in de loop van 2012 haar 100ste spin-off kunnen vieren. De Leuvense rector Mark Waer kondigde het nieuws aan en het wordt bevestigd door Paul Van Dun, directeur van KU Leuven Research & Development, de dienst die de totstandkoming van spinoffbedrijven begeleidt. Momenteel staat de teller op 96 spin-offs.

"Het aantal jobs in deze bedrijven bedraagt al meer dan 3.000. Daarbij moet nog de onrechtstreekse tewerkstelling geteld worden die gemiddeld 2 tot 2,5 keer zoveel bedraagt. Een aantal van deze bedrijven richtte reeds buitenlandse filialen op. We schatten echter dat nog steeds 70 tot 75 procent van deze tewerkstelling zich in de Leuvense regio situeert", aldus Van Dun.

De eerste Leuvense spin-off zag het licht in 1979. "De eerste jaren ging het uitsluitend om projecten vanuit de ingenieurswetenschappen, maar gaandeweg is het aandeel vanuit humane en biomedische wetenschappen sterk toegenomen", zegt de directeur nog. Een aantal bedrijven zijn ondertussen uitgegroeid tot echte wereldtoppers zoals LMS, Materialise, Thrombogenics, ICOS, Ubizen, Metris, TiGenix.

Uit een recente studie blijkt volgens Van Dun dat externe financiers in de praktijk liefst honderd keer zoveel investeren in Leuvense spin-offs dan dat de KU Leuven dat doet. "Het is voor ons zeer belangrijk vast te stellen dat we door onze spinoffactiviteit een hefboom in handen hebben om het economische hitechweefsel in de regio te versterken".

In het midden van de jaren 90 richtte de KU Leuven met enkele banken het durfkapitaalfonds Gemma Frisius op om spin-offs financieel te ondersteunen. (Belga/INM)

De Katholieke Universiteit Leuven zal in de loop van 2012 haar 100ste spin-off kunnen vieren. De Leuvense rector Mark Waer kondigde het nieuws aan en het wordt bevestigd door Paul Van Dun, directeur van KU Leuven Research & Development, de dienst die de totstandkoming van spinoffbedrijven begeleidt. Momenteel staat de teller op 96 spin-offs. "Het aantal jobs in deze bedrijven bedraagt al meer dan 3.000. Daarbij moet nog de onrechtstreekse tewerkstelling geteld worden die gemiddeld 2 tot 2,5 keer zoveel bedraagt. Een aantal van deze bedrijven richtte reeds buitenlandse filialen op. We schatten echter dat nog steeds 70 tot 75 procent van deze tewerkstelling zich in de Leuvense regio situeert", aldus Van Dun. De eerste Leuvense spin-off zag het licht in 1979. "De eerste jaren ging het uitsluitend om projecten vanuit de ingenieurswetenschappen, maar gaandeweg is het aandeel vanuit humane en biomedische wetenschappen sterk toegenomen", zegt de directeur nog. Een aantal bedrijven zijn ondertussen uitgegroeid tot echte wereldtoppers zoals LMS, Materialise, Thrombogenics, ICOS, Ubizen, Metris, TiGenix. Uit een recente studie blijkt volgens Van Dun dat externe financiers in de praktijk liefst honderd keer zoveel investeren in Leuvense spin-offs dan dat de KU Leuven dat doet. "Het is voor ons zeer belangrijk vast te stellen dat we door onze spinoffactiviteit een hefboom in handen hebben om het economische hitechweefsel in de regio te versterken". In het midden van de jaren 90 richtte de KU Leuven met enkele banken het durfkapitaalfonds Gemma Frisius op om spin-offs financieel te ondersteunen. (Belga/INM)