Kris Peeters: ‘Dat Duvel geen bier zou zijn, is onaanvaardbaar’

Duvel Moortgat blijft groeien in de VS. © BELGA

Veel Belgische bieren mogen in Japan geen bier worden genoemd omwille van hun samenstelling, maar worden wel als dusdanig getaxeerd. Die bekommernis heeft minister van Werk Kris Peeters maandag overgemaakt aan zijn Japanse collega.

Terwijl premier Michel op bezoek ging bij het Japanse keizerpaar, had minister Peeters een bilateraal gesprek met de Japanse minister van Economie. Daarbij kwam ook de gelijkberechtiging van de Belgische bieren aan bod. Elk jaar voert ons land voor 15 miljoen euro bier uit naar Japan.

Probleem is dat Japan een strenge definitie hanteert van bier, die al meer dan honderd jaar meegaat. Die schrijft voor dat er vijf ingrediënten in bier moeten zitten, maar ook in welke dosis. Bieren met minder dan 67 procent mout – waaronder de Belgische bieren – worden beschouwd als “happoshu” of “bruisende alcohol”, wat op de Japanse markt als minderwaardige kwaliteit wordt beschouwd.

Belgische bieren sterk belast

Tegelijkertijd is er een probleem met de accijnzen. Op dranken met meer dan 50 procent mout, geldt een accijns van 220.000 yen (1.646,5 euro) per kiloliter. Onder de 50 procent mout geldt een gradatie binnen de taxering. “De Belgische bieren zijn dus geen bieren, maar vallen wel onder de meest belaste categorie van bieren”, stelt minister Peeters vast.

Ook de Belgische brouwers hebben hun bezorgdheid daarover laten blijken, want het zadelt hen op met een belangrijke handicap op het vlak van de promotie van hun gerstenat. De Japanse minister liet volgens Peeters verstaan dat het hele taxatiesysteem binnen het jaar zal worden herzien, al is het niet duidelijk welke richting die heroriëntatie zal uitgaan.

In Japan zijn de vrouwen overigens grotere bierdrinkers dan mannen. “Dat Duvel geen bier zou zijn, is onaanvaardbaar”, liet minister Peeters grappend noteren. De brouwerij van Duvel ligt in Puurs, en dat is niet toevallig de thuisbasis van de CD&V-vicepremier.

Vrijhandelsakkoord

Het onderhoud ging daarnaast ook over het Myrrhaproject van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. De Japanners hebben al eerder hun interesse laten blijken om in het project te willen participeren en stelden daarover in 2012 zelfs een zogenaamde expression of interest op. Sindsdien is de toetreding voorwerp van onderhandelingen.

Tot slot sneed minister Peeters ook het vrijhandelsakkoord aan, waarover Europa en Japan met elkaar onderhandelen. De gesprekken lagen een tijdje stil, maar zijn nu weer op gang gekomen.

De inschatting is volgens Peeters dat zo’n akkoord een positief effect van 23 procent op de Europese export naar Japan zou kunnen hebben, waar ons land een graantje van zou kunnen meepikken. Volgens Peeters kan het vrijhandelsakkoord een belangrijke doorbraak betekenen voor onze farmaceutische en landbouwindustrie. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content