'Samen met de lichte versoepeling van de kredietvoorwaarden door de banken, de aanhoudende lage gemiddelde rente op nieuwe bedrijfskredieten en de historisch hoge aanwendingsgraad van toegestane kredieten, zorgt dit ervoor dat de omloop aan ondernemingskredieten in het tweede trimester van 2017 een nieuw hoogtepunt heeft bereikt', aldus Luc Vansteenkiste, voorzitter van het platform 'Financiering van ondernemingen', in een persbericht van Febelfin.

Het bedrag aan nieuwe verstrekte kredieten nam toe met 3,2 procent. Daar staat tegenover dat het aantal nieuwe verstrekte kredieten met 4,1 procent afnam. Tijdens het vorige kwartaal waren de kredietaanvragen nog sterk gestegen, maar nu meldt Febelfin een stabilisering. 'Zowel in aantal (+0,1 procent) als bedrag (+0,8 procent) vragen de ondernemers ongeveer evenveel krediet aan als een jaar geleden', klinkt het. De weigeringsgraad van het tweede trimester van 2017 ligt hoger dan die in het tweede trimester van de drie voorgaande jaren. Wel ligt die nog steeds beduidend onder het niveau van de periode 2010 tot 2013. Tegenover het eerste trimester van dit jaar is de weigeringsgraad bovendien licht gedaald.

'Samen met de lichte versoepeling van de kredietvoorwaarden door de banken, de aanhoudende lage gemiddelde rente op nieuwe bedrijfskredieten en de historisch hoge aanwendingsgraad van toegestane kredieten, zorgt dit ervoor dat de omloop aan ondernemingskredieten in het tweede trimester van 2017 een nieuw hoogtepunt heeft bereikt', aldus Luc Vansteenkiste, voorzitter van het platform 'Financiering van ondernemingen', in een persbericht van Febelfin. Het bedrag aan nieuwe verstrekte kredieten nam toe met 3,2 procent. Daar staat tegenover dat het aantal nieuwe verstrekte kredieten met 4,1 procent afnam. Tijdens het vorige kwartaal waren de kredietaanvragen nog sterk gestegen, maar nu meldt Febelfin een stabilisering. 'Zowel in aantal (+0,1 procent) als bedrag (+0,8 procent) vragen de ondernemers ongeveer evenveel krediet aan als een jaar geleden', klinkt het. De weigeringsgraad van het tweede trimester van 2017 ligt hoger dan die in het tweede trimester van de drie voorgaande jaren. Wel ligt die nog steeds beduidend onder het niveau van de periode 2010 tot 2013. Tegenover het eerste trimester van dit jaar is de weigeringsgraad bovendien licht gedaald.