Vijf grote Duitse bierbrouwers hebben samen een boete gekregen van 106,5 miljoen euro als gevolg van prijsafspraken via een bierkartel. Dat hebben de Duitse kartelautoriteiten maandag meegedeeld.

De brouwers Bitburger, Warsteiner, Krombacher, Veltins en Barre maakten tussen 2006 en 2008 afspraken over hun prijzen, aldus het Bundeskartellamt. Dat leidde tot prijsverhogingen voor bier in vaten en flessen. Voor bier van het vat ging het om 5 tot 7 euro per hectoliter extra.

AB InBev, de kroongetuige in de zaak, is in Duitsland vooral aanwezig met het merk Beck's. AB InBev speelde al klokkenluider bij een kartelonderzoek in Nederland. Het bedrijf ontsnapte daar in 2007 aan een boete van 84 miljoen euro.

Het onderzoek is nog niet afgelopen. De kartelautoriteiten bekijken nog de rol van twee andere brouwerijconcerns en vier regionale brouwerijen.

Volgens het Duitse persagentschap dpa zag de Duitse biermarkt de omzet in 2012 dalen tot het laagste peil sinds de hereniging van oost- en West-Duitsland. De biermarkt in de grootste economie van de eurozone kampt namelijk met harde concurrentie waardoor prijsstijgingen beperkt bleven. Tegelijk namen de energiekosten en de prijzen van hop en gerst mout sterk toe, en nam de vraag naar bier verder af. (Belga/dpa/BO)

Vijf grote Duitse bierbrouwers hebben samen een boete gekregen van 106,5 miljoen euro als gevolg van prijsafspraken via een bierkartel. Dat hebben de Duitse kartelautoriteiten maandag meegedeeld. De brouwers Bitburger, Warsteiner, Krombacher, Veltins en Barre maakten tussen 2006 en 2008 afspraken over hun prijzen, aldus het Bundeskartellamt. Dat leidde tot prijsverhogingen voor bier in vaten en flessen. Voor bier van het vat ging het om 5 tot 7 euro per hectoliter extra.AB InBev, de kroongetuige in de zaak, is in Duitsland vooral aanwezig met het merk Beck's. AB InBev speelde al klokkenluider bij een kartelonderzoek in Nederland. Het bedrijf ontsnapte daar in 2007 aan een boete van 84 miljoen euro.Het onderzoek is nog niet afgelopen. De kartelautoriteiten bekijken nog de rol van twee andere brouwerijconcerns en vier regionale brouwerijen. Volgens het Duitse persagentschap dpa zag de Duitse biermarkt de omzet in 2012 dalen tot het laagste peil sinds de hereniging van oost- en West-Duitsland. De biermarkt in de grootste economie van de eurozone kampt namelijk met harde concurrentie waardoor prijsstijgingen beperkt bleven. Tegelijk namen de energiekosten en de prijzen van hop en gerst mout sterk toe, en nam de vraag naar bier verder af. (Belga/dpa/BO)