Klok tikt voor Electrawinds

De tijd blijft dringen voor het groenestroombedrijf Electrawinds uit Oostende. Een oplossing voor de financiële problemen is er nog steeds niet. Het faillissement wenkt.

Verwacht werd dat er tegen maandag een oplossing uit de bus zou komen voor de financiële problemen waar de groep mee kampt, zoniet zou de raad van bestuur het faillissement moeten aanvragen. En daar begint het stilaan op te lijken, want een oplossing blijft zo dicht tegen de deadline vooralsnog uit.

Volgens De Tijd en De Standaard is de geplande vergadering over de toekomst van Electrawinds die Paul Desender, voorzitter van de raad van bestuur, voor zondag had aangekondigd eenvoudigweg niet doorgegaan. Naar verluidt liggen problemen bij de holding Winpar van Luc en Paul Desender aan de basis van de impasse.

Niemand van de betrokken partijen die door het persagentschap Belga werden gecontacteerd wilde zondagavond commentaar kwijt over de impasse waarin het groenestroombedrijf verkeert.

Uitstel of afstel, Electrawinds heeft in ieder geval – zoals al herhaaldelijk is gebleken – dringend geld nodig. In principe is de kas maandag leeg.

Anderhalve week geleden kwam een consortium met onder meer de Gimv en Fortino – het vehikel van Duco Sickinghe – met een voorstel op de proppen, maar dat werd door de referentieaandeelhouders verworpen. Die zagen hun belang door de geplande kapitaalinjectie namelijk verwateren.

Afgelopen donderdag kwam referentie-aandeelhouder Luc Desender met zijn holding Winpar dan zelf met een alternatief voor de dag: de Belgische en internationale tak van het groenestroombedrijf zouden worden opgesplitst. Volgens verschillende media is dat voorstel intussen van tafel geveegd. Vooral de schuldeisers zouden dwars liggen, meer in het bijzonder financierder Jos Sluys van de holding Saffelberg, aldus De Standaard en De Tijd. Sluys was zondagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Komt er zondagavond geen oplossing, dan ziet het ernaar uit dat Electrawinds maandag het faillissement zal moeten aanvragen. De groep telt 235 werknemers, van wie meer dan 130 in België.

Een faillissement zou ook aanzienlijke gevolgen hebben voor de talrijke private en publieke investeerders die hun geld in dat geval in rook zien opgaan.

De Gimv is voor minstens 53 miljoen euro verbonden met Electrawinds, de federale participatiemaatschappij (FPIM) voor 32,5 miljoen euro en Vlaanderen (PMV, Gigarant en de Vlaamse energieholding) voor 42 miljoen euro. Ook de gemeenten – via de Gemeentelijke Holding -hebben naar verluidt 10 miljoen euro in het bedrijf gepompt. Belfius bank zou op haar beurt 12 miljoen euro tegoed hebben van Electrawinds.

Update: vanavond raad van bestuur
Volgens een woordvoerder van Electrawinds vindt in de vooravond een raad van bestuur plaats. Na afloop zal worden gecommuniceerd. ‘Voorlopig wordt gewoon gewerkt bij Electrawinds’, aldus de woordvoerder nog. (Belga/BO/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content