De bank ging in zee met op het eerste gezicht bonafide handelaars in CO2-uitstootrechten. Maar op het tweede gezicht bleken het ordinaire btw-fraudeurs te zijn, die deel uitmaakten van een internationaal fraudenetwerk.

Sinds 2005 kunnen bedrijven die minder CO2 uitstoten dan ze mogen hun resterende uitstootrechten via beurzen en banken verkopen aan bedrijven die te veel uitstoten.

Volgens De Tijd is BNP Paribas Fortis in zo'n carroussel gesukkeld omdat de bank inging op een aanbod om uitstootrechten te kopen tegen een (verdacht) lage prijs. Die prijs bleek alleen mogelijk omdat de verkopers de btw niet terugbetaalden aan de Belgische schatkist.

De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise en de centrale antifraudedienst van de federale politie (CDGFID) sporen het fraudenetwerk op. Het parket wil niets zeggen om het onderzoek niet te schaden.

Ook de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is bij het dossier betrokken. Het is veruit het grootste fraudedossier in de statistieken van de BBI over 2010. Als de fraudeurs nog worden gevat, zal de fiscus ruim 200 miljoen euro van hen eisen.

De bank ging in zee met op het eerste gezicht bonafide handelaars in CO2-uitstootrechten. Maar op het tweede gezicht bleken het ordinaire btw-fraudeurs te zijn, die deel uitmaakten van een internationaal fraudenetwerk. Sinds 2005 kunnen bedrijven die minder CO2 uitstoten dan ze mogen hun resterende uitstootrechten via beurzen en banken verkopen aan bedrijven die te veel uitstoten. Volgens De Tijd is BNP Paribas Fortis in zo'n carroussel gesukkeld omdat de bank inging op een aanbod om uitstootrechten te kopen tegen een (verdacht) lage prijs. Die prijs bleek alleen mogelijk omdat de verkopers de btw niet terugbetaalden aan de Belgische schatkist. De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise en de centrale antifraudedienst van de federale politie (CDGFID) sporen het fraudenetwerk op. Het parket wil niets zeggen om het onderzoek niet te schaden. Ook de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is bij het dossier betrokken. Het is veruit het grootste fraudedossier in de statistieken van de BBI over 2010. Als de fraudeurs nog worden gevat, zal de fiscus ruim 200 miljoen euro van hen eisen.