Naar aanleiding van de betoging die vandaag gaande is in Brussel heeft PVDA een studie uitgebracht over de top 50 van de grootste fiscale kortingen in ons land. Daaruit blijkt dat 50 grootbedrijven slechts 2,7 procent belastingen betalen.

"De gunstregimes voor die 50 grootbedrijven kosten ons land 6,9 miljard euro. Dat is gigantisch. Dit soort constructies slaat een gat in de begroting. En dan kan je twee dingen doen. Ofwel laat je de kleine man opnieuw betalen door hogere btw-tarieven of door medicamenten niet meer terug te betalen. Dat lijkt de keuze van deze regering te zijn. Ofwel timmer je die fiscale ontsnappingsroutes dicht. Dat is onze keuze", zegt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.

Volgens hem halen voornamelijk de holdings en multinationals voordeel uit de fiscale trukkendoos, "de KMO's en gewone burgers halen er geen voordeel uit." KBC zou volgens de partij het meeste profijt halen uit de fiscale kortingen. "Op een winst van meer dan 2 miljard euro betaalde de bank-verzekeringsgroep maar 5.866.000 euro belastingen. Dat is slechts 0,3 procent. Dat is maatschappelijk niet langer te verantwoorden", klinkt het.

"Verkeerd beeld"

KBC betwist dat cijfer. "De studie geeft een volledig verkeerde voorstelling van de feiten", luidt het in een reactie. De bank wijst erop dat ze als groep vorig jaar wereldwijd -en dus niet alleen in België- 2,6 miljard euro winst heeft geboekt. Deze winst werd in elk van de verschillende dochterbedrijven belast, volgens de wetgeving van het land waar ze gevestigd zijn, luidt het.

In totaal betaalde KBC zo 424 miljoen euro aan inkomstenbelasting in de voornaamste landen waar het bedrijf actief is. "De 5,8 miljoen euro waarnaar verwezen wordt in de studie van PVDA slaat op de inkomstenbelasting van één entiteit uit de KBC Groep (KBC Bank, nvdr). De studie gaat volledig voorbij aan de belasting die door andere vennootschappen van KBC zowel in België als in de andere landen van vestiging betaald wordt. De vergelijkingsbasis die gehanteerd wordt, is dus een flagrant volledig verkeerde voorstelling van zaken".

Daarnaast wijst KBC nog op de vele andere taksen die ze betaalt, zoals 417 miljoen bankentaksen, waarvan alleen al in België 229 miljoen euro. Ook BTW op de goederen en diensten die ze afneemt en die niet gerecupereerd kunnen worden omdat bancaire diensten grotendeels vrijgesteld zijn van BTW. (Belga/NS)

Naar aanleiding van de betoging die vandaag gaande is in Brussel heeft PVDA een studie uitgebracht over de top 50 van de grootste fiscale kortingen in ons land. Daaruit blijkt dat 50 grootbedrijven slechts 2,7 procent belastingen betalen."De gunstregimes voor die 50 grootbedrijven kosten ons land 6,9 miljard euro. Dat is gigantisch. Dit soort constructies slaat een gat in de begroting. En dan kan je twee dingen doen. Ofwel laat je de kleine man opnieuw betalen door hogere btw-tarieven of door medicamenten niet meer terug te betalen. Dat lijkt de keuze van deze regering te zijn. Ofwel timmer je die fiscale ontsnappingsroutes dicht. Dat is onze keuze", zegt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA. Volgens hem halen voornamelijk de holdings en multinationals voordeel uit de fiscale trukkendoos, "de KMO's en gewone burgers halen er geen voordeel uit." KBC zou volgens de partij het meeste profijt halen uit de fiscale kortingen. "Op een winst van meer dan 2 miljard euro betaalde de bank-verzekeringsgroep maar 5.866.000 euro belastingen. Dat is slechts 0,3 procent. Dat is maatschappelijk niet langer te verantwoorden", klinkt het. KBC betwist dat cijfer. "De studie geeft een volledig verkeerde voorstelling van de feiten", luidt het in een reactie. De bank wijst erop dat ze als groep vorig jaar wereldwijd -en dus niet alleen in België- 2,6 miljard euro winst heeft geboekt. Deze winst werd in elk van de verschillende dochterbedrijven belast, volgens de wetgeving van het land waar ze gevestigd zijn, luidt het. In totaal betaalde KBC zo 424 miljoen euro aan inkomstenbelasting in de voornaamste landen waar het bedrijf actief is. "De 5,8 miljoen euro waarnaar verwezen wordt in de studie van PVDA slaat op de inkomstenbelasting van één entiteit uit de KBC Groep (KBC Bank, nvdr). De studie gaat volledig voorbij aan de belasting die door andere vennootschappen van KBC zowel in België als in de andere landen van vestiging betaald wordt. De vergelijkingsbasis die gehanteerd wordt, is dus een flagrant volledig verkeerde voorstelling van zaken".Daarnaast wijst KBC nog op de vele andere taksen die ze betaalt, zoals 417 miljoen bankentaksen, waarvan alleen al in België 229 miljoen euro. Ook BTW op de goederen en diensten die ze afneemt en die niet gerecupereerd kunnen worden omdat bancaire diensten grotendeels vrijgesteld zijn van BTW. (Belga/NS)