Het is al een tijd duidelijk dat KBC blijft kampen met problemen in Ierland. Daar heeft de bank voor 15,5 miljard euro leningen uitstaan, en daarvan kijkt 25,9 procent tegen een betalingsachterstand van minstens 90 dagen aan. Dat betekent dat een op de vier leningen van KBC in Ierland als een probleemkrediet omschreven mag worden.

Tot hiertoe hield KBC vol dat 500 miljoen euro aan extra provisies in 2013 zou volstaan om een eventuele toename van de kredietkosten te dekken. In de eerste drie kwartalen had KBC daartoe al 286 miljoen euro opzij gezet, en voor het vierde kwartaal was nog eens 104 miljoen euro ingecalculeerd. Vandaag maakte KBC bekend dat de provisie over het vierde kwartaal opgetrokken wordt tot 775 miljoen euro. Dit impliceert dat de volledige stroppenpot voor KBC Ierland dit jaar oploopt tot 1,06 miljard euro, en een flinke hap neemt uit de winstcijfers van KBC over 2013.

Doorlichting balansen

Vanwaar de beslissing om de provisies op Ierland gevoelig op te trekken? Volgens CEO Johan Thijs speelden twee lokale factoren mee. Ten eerste heeft de Ierse regering een programma goedgekeurd dat de burgers beschermt tegen de banken, waardoor minder mensen bereid zijn hun lening tijdig en volledig af te betalen. Ten tweede blijft de binnenlandse consumptie in Ierland, ondanks het economische herstel en de opleving van de export, laag.

Maar de belangrijkste factor was de beslissing van de ECB om vanaf dit najaar de balansen van de banken door te lichten en de kwaliteit van de krediet- en beleggingsportefeuilles te onderzoeken. Op basis van de eerste aanbevelingen die de European Bankin Authority (EBA) publiceerde, heeft KBC beslist om 2 miljard euro aan Ierse hypothecaire kredieten en 200 miljoen aan bedrijfskredieten te herkwalificeren als 'non performing loans' (probleemkredieten). Het gaat bijvoorbeeld om herschikte kredieten, waarvan de herstructurering maximaal een jaar oud is of leningen die al meer dan een keer herschikt werden.

Doordat KBC zijn mandje aan probleemkredieten plots gevoelig zag toenemen, was de bank genoodzaakt de provisies fors op te trekken. De herkwalificatie van de kredieten zal ook een negatieve impact hebben op de hoeveelheid risico-activa en de kapitaalratio's. De komende jaren zou KBC nog steeds extra provisies op Ierland moeten nemen, maar minder dan dit jaar. Voor 2014 houdt de bank het op 150 à 200 miljoen euro, en in 2015 en 2016 zou het telkens met 50 à 100 miljoen euro moeten kunnen. Door de uitbouw van de depositobasis hoopt KBC tegen 2016 break-even te draaien in Ierland.

KBC is een van de eerste Europese banken die zijn kredietportefeuille herwaardeert met het oog op de asset quality review (balansdoorlichting) van de ECB. Enkel de Ierse kredieten zouden een herwaardering noodzaken, de impact van de AQR op de portefeuilles in andere landen heet zo goed als onbestaande te zijn, aldus Thijs.

Het is al een tijd duidelijk dat KBC blijft kampen met problemen in Ierland. Daar heeft de bank voor 15,5 miljard euro leningen uitstaan, en daarvan kijkt 25,9 procent tegen een betalingsachterstand van minstens 90 dagen aan. Dat betekent dat een op de vier leningen van KBC in Ierland als een probleemkrediet omschreven mag worden.Tot hiertoe hield KBC vol dat 500 miljoen euro aan extra provisies in 2013 zou volstaan om een eventuele toename van de kredietkosten te dekken. In de eerste drie kwartalen had KBC daartoe al 286 miljoen euro opzij gezet, en voor het vierde kwartaal was nog eens 104 miljoen euro ingecalculeerd. Vandaag maakte KBC bekend dat de provisie over het vierde kwartaal opgetrokken wordt tot 775 miljoen euro. Dit impliceert dat de volledige stroppenpot voor KBC Ierland dit jaar oploopt tot 1,06 miljard euro, en een flinke hap neemt uit de winstcijfers van KBC over 2013.Doorlichting balansenVanwaar de beslissing om de provisies op Ierland gevoelig op te trekken? Volgens CEO Johan Thijs speelden twee lokale factoren mee. Ten eerste heeft de Ierse regering een programma goedgekeurd dat de burgers beschermt tegen de banken, waardoor minder mensen bereid zijn hun lening tijdig en volledig af te betalen. Ten tweede blijft de binnenlandse consumptie in Ierland, ondanks het economische herstel en de opleving van de export, laag.Maar de belangrijkste factor was de beslissing van de ECB om vanaf dit najaar de balansen van de banken door te lichten en de kwaliteit van de krediet- en beleggingsportefeuilles te onderzoeken. Op basis van de eerste aanbevelingen die de European Bankin Authority (EBA) publiceerde, heeft KBC beslist om 2 miljard euro aan Ierse hypothecaire kredieten en 200 miljoen aan bedrijfskredieten te herkwalificeren als 'non performing loans' (probleemkredieten). Het gaat bijvoorbeeld om herschikte kredieten, waarvan de herstructurering maximaal een jaar oud is of leningen die al meer dan een keer herschikt werden.Doordat KBC zijn mandje aan probleemkredieten plots gevoelig zag toenemen, was de bank genoodzaakt de provisies fors op te trekken. De herkwalificatie van de kredieten zal ook een negatieve impact hebben op de hoeveelheid risico-activa en de kapitaalratio's. De komende jaren zou KBC nog steeds extra provisies op Ierland moeten nemen, maar minder dan dit jaar. Voor 2014 houdt de bank het op 150 à 200 miljoen euro, en in 2015 en 2016 zou het telkens met 50 à 100 miljoen euro moeten kunnen. Door de uitbouw van de depositobasis hoopt KBC tegen 2016 break-even te draaien in Ierland.KBC is een van de eerste Europese banken die zijn kredietportefeuille herwaardeert met het oog op de asset quality review (balansdoorlichting) van de ECB. Enkel de Ierse kredieten zouden een herwaardering noodzaken, de impact van de AQR op de portefeuilles in andere landen heet zo goed als onbestaande te zijn, aldus Thijs.