KBC start een nieuwe cyclus

© REUTERS
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

KBC Groep voert een aantal wijzigingen in haar directiecomité door. Daarbij valt vooral de benoeming van de huidige CFO van de groep, Luc Popelier, tot CEO van de divisie International Markets op.

International Markets is de afdeling die de activiteiten van KBC in Slowakije, Hongarije, Bulgarije en Ierland overkoepelt. Die afdeling is een pak kleiner dan de twee kernmarkten van KBC (België en Tsjechië). Maar de bedoeling is dat KBC er de komende jaren een stevige groei neerzet.

Na de opkuis van het verleden start KBC een nieuwe cyclus in zijn ontwikkeling: de implementatie en de uitbouw van zijn bank-verzekeraarsmodel in centraal- en Oost-Europa en de versterking van zijn positie in Ierland. Daarbij mikt de groep ook op overnames om de uitbreiding van de activiteiten te versnellen.

Nieuwe verantwoordelijken

KBC stelt voor die nieuwe cyclus nieuwe verantwoordelijken aan. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor Luc Popelier, de huidige CFO van de groep. Hij moet de groei van de divisie International Markets in goede banen leiden. Voor Popelier is het een kans om zich te bewijzen als CEO in de business en om internationale managementervaring in de groep op te doen.

Als CFO heeft Popelier zijn sporen verdiend. De Antwerpenaar wordt ruimschoots geprezen voor het opkuisen van de erfenis na de financiële crisis, en voor het strategisch sturen vanuit het financiële departement. Hij werd twee jaar naeen genomineerd voor de trofee van Trends CFO of the Year. Als CEO van International Markets volgt Popelier Luc Gijsens op, die dit jaar 64 jaar wordt en een punt achter zijn actieve loopbaan zet.

Als CFO van KBC Groep wordt Popelier vervangen door Rik Scheerlinck, die tot hiertoe de activiteiten van KBC in Hongarije leidde. Daar wordt zijn plaats ingenomen door David Moucheron, de huidige CEO van CBC Banque, de Waalse bank van KBC. Moucheron geldt als een van de jonge toptalenten in KBC. Tussen 2009 en 2015 was hij de CEO van bpost bank in België, de joint venture van bpost en BNP Paribas Fortis. In die periode zette de bank een aardige groei neer.

Digitale transformatie

Ten slotte breidt KBC zijn directiecomité uit met een zevende en nieuw lid. Dat wordt Erik Luts, die benoemd wordt tot chief innovation officer van KBC Groep. Luts was vorig jaar benoemd tot chief innovation manager. Door hem een plaats in het directiecomité van de groep te geven, toont KBC dat het de instelling menens is met de digitale transformatie. Luts wordt ook verantwoordelijk voor de hele ICT en de gezamenlijke diensten in KBC Groep. Tussen 2008 en 2013 was hij de hr-directeur van KBC België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content