De waarde van een maaltijdcheque voor het KBC-personeel zal op 1 april verlagen van 8 naar 7 euro, aldus de vakbonden LBC-NVK en BBTK in een pamflet. De bank-verzekeraar wil een tijdelijke CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) over een verhoging van de maaltijdcheques naar 8 euro niet verlengen, waardoor de cheques weer terugvallen op het oude bedrag van 7 euro.

De vakbonden hadden het bedrijf gevraagd om de tijdelijke CAO opnieuw te verlengen, 'als een soort positief signaal', in afwachting van het overleg over de verloningen. "Toch geen onredelijke eis, gezien de resultaten van het bedrijf", aldus LBC-NVK-afgevaardigde Dirk De Backere.

KBC wist het voorbije jaar een nettowinst te boeken van 2,4 miljard euro. De bank is de meest rendabele van heel Europa.

De vakbonden zijn niet te spreken over de beslissing van de bank. "De winst en rendabiliteit zijn wel de verdienste van de medewerkers. KBC'ers zijn erg loyale medewerkers. Maar dit is er over", aldus De Backere.

Volgens de vakbondsafgevaardigde loopt zijn mailbox dan ook vol met ontevreden reacties van personeelsleden. De vakbonden zeggen niet blind te zijn voor de uitdagingen in de financiële sector, maar vragen wel een evenwichtige verdeling van de middelen tussen KBC, management, aandeelhouders en personeel.

In vergelijking met de stijging van het dividend gaat dit om 'peanuts', morren de bonden.

In een reactie bevestigt KBC dat nu niet is ingegaan op de vraag tot verlenging van de CAO door de vakbonden. "Zoals we aan de sociale partners hebben meegedeeld, starten we binnenkort gesprekken over een nieuw toekomstig verloningsmodel waarin we het element van de maaltijdcheques samen met de andere verloningscomponenten zullen herbekijken", aldus woordvoerster Viviane Huybrecht. "Zoals steeds willen we die gesprekken voeren in een open en constructieve dialoog."

De waarde van een maaltijdcheque voor het KBC-personeel zal op 1 april verlagen van 8 naar 7 euro, aldus de vakbonden LBC-NVK en BBTK in een pamflet. De bank-verzekeraar wil een tijdelijke CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) over een verhoging van de maaltijdcheques naar 8 euro niet verlengen, waardoor de cheques weer terugvallen op het oude bedrag van 7 euro. De vakbonden hadden het bedrijf gevraagd om de tijdelijke CAO opnieuw te verlengen, 'als een soort positief signaal', in afwachting van het overleg over de verloningen. "Toch geen onredelijke eis, gezien de resultaten van het bedrijf", aldus LBC-NVK-afgevaardigde Dirk De Backere. KBC wist het voorbije jaar een nettowinst te boeken van 2,4 miljard euro. De bank is de meest rendabele van heel Europa. De vakbonden zijn niet te spreken over de beslissing van de bank. "De winst en rendabiliteit zijn wel de verdienste van de medewerkers. KBC'ers zijn erg loyale medewerkers. Maar dit is er over", aldus De Backere. Volgens de vakbondsafgevaardigde loopt zijn mailbox dan ook vol met ontevreden reacties van personeelsleden. De vakbonden zeggen niet blind te zijn voor de uitdagingen in de financiële sector, maar vragen wel een evenwichtige verdeling van de middelen tussen KBC, management, aandeelhouders en personeel. In vergelijking met de stijging van het dividend gaat dit om 'peanuts', morren de bonden.In een reactie bevestigt KBC dat nu niet is ingegaan op de vraag tot verlenging van de CAO door de vakbonden. "Zoals we aan de sociale partners hebben meegedeeld, starten we binnenkort gesprekken over een nieuw toekomstig verloningsmodel waarin we het element van de maaltijdcheques samen met de andere verloningscomponenten zullen herbekijken", aldus woordvoerster Viviane Huybrecht. "Zoals steeds willen we die gesprekken voeren in een open en constructieve dialoog."