KBC nam in 2010 in totaal voor 525 miljoen euro provisies op de kredietportefeuille van zijn Ierse dochter. Daardoor duikelt KBC Bank Ireland voor het eerst in zijn bestaan in de rode cijfers.

"Operationeel was de bank rendabel tot in het derde kwartaal, maar door de 300 miljoen euro provisies in het vierde kwartaal, sluit KBC Bank Ireland het jaar af met verlies", zegt CEO Jan Vanhevel.

Het aantal probleemkredieten van KBC Bank Ireland (leningen met een betalingsachterstand van 90 dagen) steeg tot 10,3 procent eind 2010. Een jaar eerder was dat nog maar 6,4 procent. Door de hogere provisies zijn nu 42 procent van de probleemkredieten (in waarde) gedekt.

De hogere kredietprovisies weerspiegelen de moeilijke economische toestand en de stijgende werkloosheid in Ierland. Eerder pompte de Ierse overheid ettelijke miljarden in de noodlijdende lokale banken. KBC heeft in Ierland vooral hypotheekleningen uitstaan (voor meer dan 13 miljard euro). De groep heeft haar blootstelling ten aanzien van Ierland in de loop van 2010 verminderd, maar ze bedraagt toch nog altijd 17,2 miljard euro.

PC

KBC nam in 2010 in totaal voor 525 miljoen euro provisies op de kredietportefeuille van zijn Ierse dochter. Daardoor duikelt KBC Bank Ireland voor het eerst in zijn bestaan in de rode cijfers."Operationeel was de bank rendabel tot in het derde kwartaal, maar door de 300 miljoen euro provisies in het vierde kwartaal, sluit KBC Bank Ireland het jaar af met verlies", zegt CEO Jan Vanhevel. Het aantal probleemkredieten van KBC Bank Ireland (leningen met een betalingsachterstand van 90 dagen) steeg tot 10,3 procent eind 2010. Een jaar eerder was dat nog maar 6,4 procent. Door de hogere provisies zijn nu 42 procent van de probleemkredieten (in waarde) gedekt. De hogere kredietprovisies weerspiegelen de moeilijke economische toestand en de stijgende werkloosheid in Ierland. Eerder pompte de Ierse overheid ettelijke miljarden in de noodlijdende lokale banken. KBC heeft in Ierland vooral hypotheekleningen uitstaan (voor meer dan 13 miljard euro). De groep heeft haar blootstelling ten aanzien van Ierland in de loop van 2010 verminderd, maar ze bedraagt toch nog altijd 17,2 miljard euro. PC