Woensdag werden op de Brusselse beursvloer weer forse verliezen opgetekend. De Bel20 verloor 1,18 procent tot 1.923,32 punten, het achtste verlies op rij. Woensdagmorgen reageerden de beleggers al negatief op het nieuws dat de Chinese groeimotor begint te sputteren. Dinsdagavond kwam er overigens al het officieel bericht dat bij de economie in de VS na een tweede raming minder groei werd vastgesteld dan na een eerste raming het geval was.

Staatspapier

Maar de slechte vooruitzichten voor de wereldwijde economie begonnen pas goed door te dringen nadat de rente voor de eurolanden op de obligatiemarkten gestaag hoger ging. Ons land zag de langetermijnrente - op staatsobligaties van tien jaar - opklimmen tot 5,53 procent. Daar kwam nog bij dat de Europese sterkhouder Duitsland slechts voor 3,6 miljard euro staatsobligaties verkocht kreeg, terwijl de schatkist op 6 miljard had gerekend. Zelfs de rente op het onaantastbaar gewaande Duitse staatspapier steeg met 0,22 procent tot 2,14 procent. Daardoor lijkt ook het vertrouwen in Duitsland als sterkhouder van de eurozone weg te smelten.

KBC

Minder verrassend waren de klappen die uitgedeeld werden aan de financiële aandelen. Bank-verzekeraar KBC mag alweer terugblikken op een gitzwarte beursdag met een verlies van 8,65 procent tot 8,37 euro. Dinsdag maakte kredietbeoordelaar Moody's bekend dat de outlook KBC-rating op negatief wordt gezet, wat onder meer een gevolg is van de verliezen in het derde kwartaal en van de verwachting dat KBC mogelijk niet zijn overheidssteun tegen eind 2013 zal kunnen terugbetalen.

Verzekeraar Ageas leverde woensdag 7,03 procent in tot 1,08 euro. Dexia maakte de omgekeerde beweging met een winst van 12,55 procent tot 0,27 euro. (BO)

Woensdag werden op de Brusselse beursvloer weer forse verliezen opgetekend. De Bel20 verloor 1,18 procent tot 1.923,32 punten, het achtste verlies op rij. Woensdagmorgen reageerden de beleggers al negatief op het nieuws dat de Chinese groeimotor begint te sputteren. Dinsdagavond kwam er overigens al het officieel bericht dat bij de economie in de VS na een tweede raming minder groei werd vastgesteld dan na een eerste raming het geval was. StaatspapierMaar de slechte vooruitzichten voor de wereldwijde economie begonnen pas goed door te dringen nadat de rente voor de eurolanden op de obligatiemarkten gestaag hoger ging. Ons land zag de langetermijnrente - op staatsobligaties van tien jaar - opklimmen tot 5,53 procent. Daar kwam nog bij dat de Europese sterkhouder Duitsland slechts voor 3,6 miljard euro staatsobligaties verkocht kreeg, terwijl de schatkist op 6 miljard had gerekend. Zelfs de rente op het onaantastbaar gewaande Duitse staatspapier steeg met 0,22 procent tot 2,14 procent. Daardoor lijkt ook het vertrouwen in Duitsland als sterkhouder van de eurozone weg te smelten.KBCMinder verrassend waren de klappen die uitgedeeld werden aan de financiële aandelen. Bank-verzekeraar KBC mag alweer terugblikken op een gitzwarte beursdag met een verlies van 8,65 procent tot 8,37 euro. Dinsdag maakte kredietbeoordelaar Moody's bekend dat de outlook KBC-rating op negatief wordt gezet, wat onder meer een gevolg is van de verliezen in het derde kwartaal en van de verwachting dat KBC mogelijk niet zijn overheidssteun tegen eind 2013 zal kunnen terugbetalen. Verzekeraar Ageas leverde woensdag 7,03 procent in tot 1,08 euro. Dexia maakte de omgekeerde beweging met een winst van 12,55 procent tot 0,27 euro. (BO)