De blootstelling van de Belgische bank-verzekeraar aan de Ierse problemen blijft groot. Enerzijds heeft KBC voor 500 miljoen euro Ierse overheidsobligaties in portefeuille. Anderzijds bezit de groep een Ierse dochter, KBC Bank Ireland, die aan het einde van het derde kwartaal voor 17,4 miljard euro uitstaande kredieten had. Dat is 10 procent van het kredietboek van KBC Groep.

Het grote pluspunt voor KBC is dat maar 0,6 miljard euro geleend is aan vastgoedontwikkeling, een sector die in Ierland nagenoeg compleet ingestort is. In dit segment noteert KBC 44 procent probleemkredieten (leningen met een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen). Het gros van de kredietportefeuille van KBC Bank Ireland (9,8 miljard euro of 56 procent) bestaat uit woonkredieten voor eigen gebruik. Het totale percentage probleemkredieten van KBC Bank Ireland was aan het einde van het derde kwartaal niettemin opgelopen tot 9 procent, tegen 7,7 procent eind juni.

Intussen heeft KBC voor 29 procent van zijn Ierse kredieten provisies aangelegd. In het derde kwartaal nam de Belgische bank-verzekeraar 53 miljoen euro bijkomende provisies. Analist Rudy De Groodt van BNP Paribas Private Banking Research verwacht dat KBC tot in 2011 provisies zal aanleggen in een ritme van gemiddeld 40 miljoen euro per kwartaal. "Enkel op die manier kan de bank-verzekeraar voldoende provisies houden", meent De Groodt.

KBC rekent voor dat een verdere daling van de prijzen voor residentieel vastgoed in Ierland met 10 procent aanleiding zou geven tot 50 miljoen euro bijkomende provisies, terwijl elke verdere stijging van de Ierse werkloosheid met één procentpunt goed is voor 25 miljoen euro nieuwe provisies. Niettemin gaat de groep ervan uit dat KBC Bank Ireland het boekjaar 2010 met winst afsluit. "Op de kredieten die afbetaald worden, is de rentemarge hoger", verklaart De Groodt, "Drie vierde zijn woonkredieten met een variabele intrestvoet, die gestegen is."

P.C.

De blootstelling van de Belgische bank-verzekeraar aan de Ierse problemen blijft groot. Enerzijds heeft KBC voor 500 miljoen euro Ierse overheidsobligaties in portefeuille. Anderzijds bezit de groep een Ierse dochter, KBC Bank Ireland, die aan het einde van het derde kwartaal voor 17,4 miljard euro uitstaande kredieten had. Dat is 10 procent van het kredietboek van KBC Groep. Het grote pluspunt voor KBC is dat maar 0,6 miljard euro geleend is aan vastgoedontwikkeling, een sector die in Ierland nagenoeg compleet ingestort is. In dit segment noteert KBC 44 procent probleemkredieten (leningen met een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen). Het gros van de kredietportefeuille van KBC Bank Ireland (9,8 miljard euro of 56 procent) bestaat uit woonkredieten voor eigen gebruik. Het totale percentage probleemkredieten van KBC Bank Ireland was aan het einde van het derde kwartaal niettemin opgelopen tot 9 procent, tegen 7,7 procent eind juni. Intussen heeft KBC voor 29 procent van zijn Ierse kredieten provisies aangelegd. In het derde kwartaal nam de Belgische bank-verzekeraar 53 miljoen euro bijkomende provisies. Analist Rudy De Groodt van BNP Paribas Private Banking Research verwacht dat KBC tot in 2011 provisies zal aanleggen in een ritme van gemiddeld 40 miljoen euro per kwartaal. "Enkel op die manier kan de bank-verzekeraar voldoende provisies houden", meent De Groodt. KBC rekent voor dat een verdere daling van de prijzen voor residentieel vastgoed in Ierland met 10 procent aanleiding zou geven tot 50 miljoen euro bijkomende provisies, terwijl elke verdere stijging van de Ierse werkloosheid met één procentpunt goed is voor 25 miljoen euro nieuwe provisies. Niettemin gaat de groep ervan uit dat KBC Bank Ireland het boekjaar 2010 met winst afsluit. "Op de kredieten die afbetaald worden, is de rentemarge hoger", verklaart De Groodt, "Drie vierde zijn woonkredieten met een variabele intrestvoet, die gestegen is." P.C.