Jos Clijsters stopt volgend jaar als voorzitter van Belfius

Jos Clijsters © DIETER TELEMANS
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Het mandaat van Jos Clijsters (68) als bestuursvoorzitter van Belfius loopt in april 2020 af, en hij is niet van plan dat te verlengen. Dat zei Clijsters deze middag na afloop van een persconferentie van Belfius aan de redactie van Trends.

Jos Clijsters ging in 2011 aan de slag bij Dexia, als adviseur van de Franse CEO Pierre Mariani. Begin september van dat jaar werd hij al benoemd tot CEO van Dexia Bank België. Amper een maand later werd de bank genationaliseerd, en later herdoopt tot Belfius. Op 1 januari 2014 schoof Clijsters een niveau op. Hij werd voorzitter van de raad van bestuur van Belfius en Marc Raisière volgde hem op als CEO.

In april volgend jaar loopt het mandaat van Clijsters af, en hij zegt niet van plan te zijn dat te verlengen. Clijsters zal op dat moment 70 jaar zijn. “Deze keer stop ik er definitief mee”, zegt hij met een verwijzing naar zijn verleden bij Fortis. “Na de zomervakantie ga ik op zoek naar een opvolger”.

Clijsters werkte bijna dertig jaar voor bank-entiteiten van de Fortis-groep. Hij stopte als CEO Retail Banking in 2005, en nam vier jaar later ontslag uit het directiecomité van Fortis Bank. Het leek alsof de Leuvenaar zich rustig aan zijn pensioen zou wijden, maar in 2011 werd hij alsnog bij Dexia binnen geloodst.

Onder de leiding en het voorzitterschap van Clijsters legde Belfius een geweldig herstelparcours af. Tot enkele jaren geleden was de bank doodsziek, nu blaakt ze van commercieel vertrouwen. De resultaten zijn meer dan behoorlijk en de Belgische staat incasseerde de voorbije vier jaar al meer dan een miljard euro aan dividenden.

Eén ding mislukte. De geplande beursgang van Belfius werd vorig jaar op het allerlaatste moment afgeblazen. Op een persconferentie vrijdagmiddag maakte Clijsters duidelijk dat er dit jaar geen beursgang meer komt. Daarvoor is er te veel volatiliteit en onzekerheid op de financiële markten. En in mei trekt het land naar de verkiezingen. De nieuwe regering zal daarna bepalen hoe de toekomst van de staatsbank eruit ziet.

Voor Clijsters is de beursintroductie enkel uitgesteld: “Het idee blijft om deze bank naar de beurs te brengen. Uitstel is geen afstel. Er komt een moment dat de rente weer gaat stijgen en dat banken weer aantrekkelijk worden voor investeerders. Ook voor Belfius zelf is een beursgang aangewezen. Als we willen blijven groeien en overnames doen, moeten we een beroep kunnen doen op de kapitaalmarkt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content