Op 1 januari geeft Jos Clijsters de dagelijkse leiding van Belfius Bank door aan Marc Raisière, de huidige topman van de verzekeringstak. Dat hij voorzitter van de raad van bestuur wordt, bewijst volgens Clijsters zijn geloof in de toekomst van de financiële instelling. Belfius, het vroegere Dexia Bank België, werd twee jaar geleden door de Belgische overheid uit de Dexia-groep gekocht.

In die twee jaar is veel werk verzet. "Twee jaar geleden was de bank zo goed als failliet in een allesbehalve vriendelijke omgeving. Hadden we toen kunnen tekenen voor waar we vandaag staan, dan had iedereen dat gedaan", zegt Clijsters, "Ook alle medewerkers".

Wat de toekomst van Belfius betreft, is Clijsters er niet van overtuigd dat de bank ooit zal opgeslorpt worden door een andere grootbank. Volgens hem zijn er drie mogelijke scenario's: "Een nieuwe speler op de markt zal zeker geïnteresseerd zijn in een overname, want de Belgische markt met haar vele spaargeld is interessant. Een tweede mogelijkheid is dat een van de in België actieve grootbanken bereid is een hogere prijs te betalen om een interne consolidatie te realiseren. Met alle sociale gevolgen van dien en zonder zekerheid dat dit de beste oplossing is. Een tussenscenario is dat van een gedeeltelijke beursgang à la Belgacom of Bpost."

"Waar ik niet in geloof", stipt Clijsters aan, "is dat de bank competitief kan blijven als ze een echte staatsbank zou worden. Nu is de overheid aandeelhouder, maar ze laat ons toe het normale concurrentiële spel te spelen. Als het besluitvormingsproces wordt gewijzigd en er allerlei zaken aan de bank worden opgelegd, krijg je een ander verhaal."

Lees het volledige interview met Jos Clijsters, CEO van Belfius, in Trends van deze week.

Op 1 januari geeft Jos Clijsters de dagelijkse leiding van Belfius Bank door aan Marc Raisière, de huidige topman van de verzekeringstak. Dat hij voorzitter van de raad van bestuur wordt, bewijst volgens Clijsters zijn geloof in de toekomst van de financiële instelling. Belfius, het vroegere Dexia Bank België, werd twee jaar geleden door de Belgische overheid uit de Dexia-groep gekocht. In die twee jaar is veel werk verzet. "Twee jaar geleden was de bank zo goed als failliet in een allesbehalve vriendelijke omgeving. Hadden we toen kunnen tekenen voor waar we vandaag staan, dan had iedereen dat gedaan", zegt Clijsters, "Ook alle medewerkers". Wat de toekomst van Belfius betreft, is Clijsters er niet van overtuigd dat de bank ooit zal opgeslorpt worden door een andere grootbank. Volgens hem zijn er drie mogelijke scenario's: "Een nieuwe speler op de markt zal zeker geïnteresseerd zijn in een overname, want de Belgische markt met haar vele spaargeld is interessant. Een tweede mogelijkheid is dat een van de in België actieve grootbanken bereid is een hogere prijs te betalen om een interne consolidatie te realiseren. Met alle sociale gevolgen van dien en zonder zekerheid dat dit de beste oplossing is. Een tussenscenario is dat van een gedeeltelijke beursgang à la Belgacom of Bpost." "Waar ik niet in geloof", stipt Clijsters aan, "is dat de bank competitief kan blijven als ze een echte staatsbank zou worden. Nu is de overheid aandeelhouder, maar ze laat ons toe het normale concurrentiële spel te spelen. Als het besluitvormingsproces wordt gewijzigd en er allerlei zaken aan de bank worden opgelegd, krijg je een ander verhaal." Lees het volledige interview met Jos Clijsters, CEO van Belfius, in Trends van deze week.