Weidmann heeft aan bondspresident Frank-Walter Steinmeier gevraagd om zijn ambt stop te zetten op 31 december. Weidmannzal dan zowat tien en een half jaar de Bundesbank geleid hebben, meldt de Duitse centrale bank donderdag.

Weidmann stapt op 'om persoonlijke redenen'. Zijn vertrek geldt als een verrassing. Meer dan tien jaar is 'een goeie periode om de bladzijde om te draaien, zowel voor mezelf als de Bundesbank', schrijft Weidmann in een brief aan de werknemers van de Bundesbank.

Weidmann wijst op de verwezenlijkingen van de Bundesbank in een omgeving die zeer grondig veranderd is. 'De financiële crisis, de soevereine schuldencrisis en meest recentelijk de pandemie hebben tot politieke en monetaire beslissingen geleid die voelbaar zijn op de lange termijn', klinkt het.

Weidmann geldt als een zogenaamde 'havik'. Die pleiten in de Europese Centrale Bank voor een strak orthodox monetair beleid. Ze staan tegenover de 'duiven', die voor een soepel monetair beleid zijn waarbij de centrale bank bijvoorbeeld geld in de economie pompt via allerhande opkoopprogramma's. De ECB voert al jaren een soepel monetair beleid om de economie te stutten. Daarbij spendeert de ECB niet alleen miljarden aan het opkopen van waardepapier, maar zijn ook de rentetarieven aanhoudend historisch laag.

Door het ECB-beleid is geld lenen al geruime tijd zeer goedkoop. Weidmann heeft zich steeds kritisch geuit over het soepele ECB-beleid. In het persbericht dankt hij wel de centrale bankiers van de andere eurolanden. ECB-voorzitter Christine Lagarde heeft inmiddels laten weten dat ze de beslissing van Weidmann respecteert, maar ook 'ten zeerste betreurt'.

Weidman werd in mei 2011 op 43-jarige leeftijd de jongste Bundesbank-topman in de geschiedenis. Hij volgde toen Axel Weber op, die het destijds niet eens was met het ECB-beleid.

Weidmann heeft aan bondspresident Frank-Walter Steinmeier gevraagd om zijn ambt stop te zetten op 31 december. Weidmannzal dan zowat tien en een half jaar de Bundesbank geleid hebben, meldt de Duitse centrale bank donderdag.Weidmann stapt op 'om persoonlijke redenen'. Zijn vertrek geldt als een verrassing. Meer dan tien jaar is 'een goeie periode om de bladzijde om te draaien, zowel voor mezelf als de Bundesbank', schrijft Weidmann in een brief aan de werknemers van de Bundesbank. Weidmann wijst op de verwezenlijkingen van de Bundesbank in een omgeving die zeer grondig veranderd is. 'De financiële crisis, de soevereine schuldencrisis en meest recentelijk de pandemie hebben tot politieke en monetaire beslissingen geleid die voelbaar zijn op de lange termijn', klinkt het.Weidmann geldt als een zogenaamde 'havik'. Die pleiten in de Europese Centrale Bank voor een strak orthodox monetair beleid. Ze staan tegenover de 'duiven', die voor een soepel monetair beleid zijn waarbij de centrale bank bijvoorbeeld geld in de economie pompt via allerhande opkoopprogramma's. De ECB voert al jaren een soepel monetair beleid om de economie te stutten. Daarbij spendeert de ECB niet alleen miljarden aan het opkopen van waardepapier, maar zijn ook de rentetarieven aanhoudend historisch laag.Door het ECB-beleid is geld lenen al geruime tijd zeer goedkoop. Weidmann heeft zich steeds kritisch geuit over het soepele ECB-beleid. In het persbericht dankt hij wel de centrale bankiers van de andere eurolanden. ECB-voorzitter Christine Lagarde heeft inmiddels laten weten dat ze de beslissing van Weidmann respecteert, maar ook 'ten zeerste betreurt'. Weidman werd in mei 2011 op 43-jarige leeftijd de jongste Bundesbank-topman in de geschiedenis. Hij volgde toen Axel Weber op, die het destijds niet eens was met het ECB-beleid.