Jean-Paul Van Avermaet wordt CEO bpost

Jean-Paul Van Avermaet © belga

Jean-Paul Van Avermaet van het Britse beveiligingsbedrijf G4S volgt Koen Van Gerven op als CEO van bpost. Dat meldt het bedrijf nabeurs.

Bpost-topman Koen Van Gerven kondigde in augustus aan dat hij zich geen kandidaat stelde voor een nieuw mandaat aan het hoofd van het postbedrijf. Bpost ging daarna op zoek naar een opvolger voor Van Gerven, van wie het mandaat afloopt op 26 februari 2020.

Van Gerven kwam onder meer onder vuur te liggen door de overname van het Amerikaanse pakjesbedrijf Radial. Niet alleen ging het om een dure overname, bovendien bleek het bedrijf verlieslatend en kampte het met hogere kosten dan verwacht. Ook de samenwerking met de vakbonden liep niet bepaald gesmeerd voor Van Gerven.

De nieuwe CEO, de 52-jarige Jean-Paul Van Avermaet, komt over van het Britse beveiligingsbedrijf G4S. Hij is ook voorzitter van werkgeversorganisatie Voka in Vlaams-Brabant.

Van Avermaet staat heel wat uitdagingen bij het Belgische postbedrijf te wachten. Zo daalt de brievenpost sneller dan verwacht, en blijft er de moeizame overname van het Amerikaanse pakjesbedrijf Radial voor 820 miljoen euro. Bovendien dreigt er sociale onrust binnen het bedrijf. Dan blijkt nog het bpost-aandeel op de beurs een zorgenkind te zijn dat aandacht verdient.

‘Transformatie voortzetten’

In een eerste schriftelijke reactie zegt Van Avermaet dat hij de transformatie bij bpost wil voortzetten, voortbouwend op innovatie en wendbaarheid. ‘In deze wereld van digitalisering en andere maatschappelijke uitdagingen kunnen we enkel succesvol zijn door volop in te zetten op kwalitatieve dienstverlening aan onze klanten, betrokken en tevreden medewerkers en gezonde financiële resultaten’, luidt het in een persbericht.

Bpost stelt zijn nieuwe CEO woensdagavond voor in Neder-over-Heembeek. Met Van Avermaet werd gekozen voor een outsider, want Jos Donvil, topman van de Waalse kabelmaatschappij, gold in de pers als favoriet om Van Gerven op te volgen. Er is gekozen voor een Vlaming, omdat de voorzitter van bpost -François Cornelis- Franstalig is. Van Avermaet werd eerder ook genoemd als mogelijke CEO voor de NMBS.

Beknopte biografie

Van Avermaet is van oorsprong Oost-Vlaming. Hij studeerde af als handelsingenieur aan de KU Leuven en behaalde een MBA aan de Vlerick Management School.

Hij startte zijn loopbaan in de catering- en reiswereld. Hij nam functies waar bij Aviapartner, Rail Gourmet en Compass Group, alvorens in maart 2005 CEO te worden van het beursgenoteerde Carestel Group, waar hij een moderniseringsoperatie op het getouw zette.

In juni 2010 werd hij managing director van G4S Secure Solutions Belgium en sinds februari 2012 eveneens van G4S Secure Solutions Luxembourg.

Sinds 2014 nam hij ook de Cash Solutions activiteiten in België onder zijn hoede. Ook hier startte Van Avermaet een hervormingsoperatie, door de focus op de klant te leggen en met de ontwikkeling van nieuwe diensten en activiteiten.

Sinds begin 2016 is hij lid van het G4S European Executive Team en Cluster Managing Director voor België, Frankrijk, Luxemburg & Marokko.

Van Avermaet heeft ook heel wat andere mandaten, zoals voorzitter bij de BVBO (Beroepsvereniging van bewakingsondernemingen) en vicevoorzitter van het Festival van Vlaanderen – Brussel. Daarnaast is hij bestuurder bij Voka vzw, Voka Metropolitan, De Lijn, Agentschap voor Integratie & Inburgering, Casco Phil, Odisee en Select HR.

‘Geen grote koersverandering’

Onder Jean-Paul Van Avermaet zal de koers van bpost niet plots veranderen. ‘De strategie ligt vast. Een grote koersverandering zal er volgens mij niet zijn’, zei hij bij zijn voorstelling in het postsorteercentrum in Neder-Over-Heembeek.

Voorzitter François Cornelis zei dat het postbedrijf ‘boven alles een people-manager’ wilde om Koen Van Gerven op te volgen. Maar de CEO moest ook ervaring hebben als zakenman. ‘Hij heeft getoond dat hij het charisma, leiderschap en de competenties heeft’, zei Cornelis over Van Avermaet. Het benoemingscomité verkoos hem unaniem boven drie andere kandidaten. Van Avermaet was in zijn nopjes. ‘Bpost is een prachtig bedrijf met een solide basis, dat wel heel veel uitdagingen voor zich heeft’, zei hij in een korte speech. Als grootste uitdaging noemde Van Avermaet de digitalisering. Met tevreden medewerkers, een goeie dienstverlening voor alle burgers en gezonde financiële resultaten kan bpost volgens hem succesvol zijn.

Bpost zit in volle transformatie, en probeert de dalende postvolumes te compenseren door op e-commerce in te zetten. Van Avermaet zal die koers blijven volgen. ‘De strategie ligt vast en de implementatie is al begonnen. We zien dat de eerste resultaten in de juiste richting gaan. Het zou raar zijn mochten we nu in een andere richting gaan.’

Van Avermaet gaat bij bpost aan de slag aan dezelfde voorwaarden als zijn voorganger Van Gerven, zei voorzitter Cornelis. Het lijkt er dus op dat ook de nieuwe CEO geconfronteerd wordt met de loonbeperkingen die de regering oplegde. Van Gerven verdiende vorig jaar iets meer dan 900.000 euro bij bpost, bonussen inbegrepen.

In een korte reactie feliciteert minister van Post Philippe De Backer (Open Vld) Van Avermaet met zijn aanstelling. ‘Het is goed dat er snel een nieuwe CEO voor bpost gevonden en aangesteld werd. (…) Ik wens hem alle succes toe met de verdere transformatie van bpost. Wanneer Van Avermaet precies het roer van bpost overneemt, is overigens nog niet bepaald. Het zal ten laatste gebeuren op 26 februari volgend jaar, de dag dat het mandaat van Van Gerven afloopt.

Partner Content