Het weekblad Trends publiceert deze week een interview met oud-premier Jean-Luc Dehaene in zijn hoedanigheid van bestuursvoorzitter van Dexia. Dehaene vertelt dat Dexia voor zit op schema. De bank is erin geslaagd zijn kortetermijnfinanciering fors af te bouwen en hangt niet langer aan het infuus van de ECB. Maar de wedstrijd is niet gewonnen.

Dehaene: "We hebben al 52 miljard van de obligatieportefeuille verkocht, met een verlies van minder dan 1 procent. We zullen de portefeuille blijven afbouwen, geleidelijk en met zo weinig mogelijk verlies. Maar hoe verder je daarin gaat, hoe moeilijker het wordt. We moeten dat proces vooral in de tijd zien te spreiden, om te vermijden dat we al te forse verliezen boeken."

Een splitsing van Dexia in een Frans en een Belgisch deel is volgens de voorzitter voorlopig niet aan de orde. Zelf is hij er geen voorstander van: "Een splitsing is een veel te simplistisch model. De gevolgen op de aandeelhouderswaarde zouden nefast zijn. Trouwens, als je abstractie maakt van de kosten die samenhangen met het verleden zijn ook de Franse activiteiten rendabel."

Dehaene heeft er vertrouwen in dat Dexia slaagt voor de nieuwe Europese stresstests, maar bij de oefening op zich heeft hij bedenkingen. "Voor mij zijn stresstests een oefening in sciencefiction. Problematisch wordt het als de markten daar actuele conclusies aan koppelen. Hetzelfde geldt voor Basel III. Er is een duidelijke tijdstabel om aan die verplichtingen te voldoen, maar er zijn altijd plezanteriken die dat op de situatie van vandaag toepassen. Dat is niet correct."

De komende jaren zal Dehaene zich nog meer kunnen concentreren op zijn voorzitterschap bij Dexia. Bij AB Inbev, Umicore en Lotus Bakeries bereikte de oud-premier immers de leeftijdsgrens van zeventig en komt er een einde aan zijn bestuursmandaten.

Lees het volledige interview met Jean-Luc Dehaene in Trends van deze week.

Het weekblad Trends publiceert deze week een interview met oud-premier Jean-Luc Dehaene in zijn hoedanigheid van bestuursvoorzitter van Dexia. Dehaene vertelt dat Dexia voor zit op schema. De bank is erin geslaagd zijn kortetermijnfinanciering fors af te bouwen en hangt niet langer aan het infuus van de ECB. Maar de wedstrijd is niet gewonnen. Dehaene: "We hebben al 52 miljard van de obligatieportefeuille verkocht, met een verlies van minder dan 1 procent. We zullen de portefeuille blijven afbouwen, geleidelijk en met zo weinig mogelijk verlies. Maar hoe verder je daarin gaat, hoe moeilijker het wordt. We moeten dat proces vooral in de tijd zien te spreiden, om te vermijden dat we al te forse verliezen boeken." Een splitsing van Dexia in een Frans en een Belgisch deel is volgens de voorzitter voorlopig niet aan de orde. Zelf is hij er geen voorstander van: "Een splitsing is een veel te simplistisch model. De gevolgen op de aandeelhouderswaarde zouden nefast zijn. Trouwens, als je abstractie maakt van de kosten die samenhangen met het verleden zijn ook de Franse activiteiten rendabel." Dehaene heeft er vertrouwen in dat Dexia slaagt voor de nieuwe Europese stresstests, maar bij de oefening op zich heeft hij bedenkingen. "Voor mij zijn stresstests een oefening in sciencefiction. Problematisch wordt het als de markten daar actuele conclusies aan koppelen. Hetzelfde geldt voor Basel III. Er is een duidelijke tijdstabel om aan die verplichtingen te voldoen, maar er zijn altijd plezanteriken die dat op de situatie van vandaag toepassen. Dat is niet correct." De komende jaren zal Dehaene zich nog meer kunnen concentreren op zijn voorzitterschap bij Dexia. Bij AB Inbev, Umicore en Lotus Bakeries bereikte de oud-premier immers de leeftijdsgrens van zeventig en komt er een einde aan zijn bestuursmandaten. Lees het volledige interview met Jean-Luc Dehaene in Trends van deze week.