Jean-Louis Bouchard (Econocom): “Onze leasingformules doen het goed in crisistijden”

Jean-Louis Bouchard (69), stichter-grootaandeelhouder van Econocom, werkt opnieuw halftijds nadat hij met de overname van ECS de omvang van zijn bedrijf heeft verdubbeld.

Econocom is een leasingbedrijf voor hoofdzakelijk informatica- en telecomapparatuur, al waren er in het verleden al zijsprongetjes naar de leasing van drukpersen, plofkoffers, kogelvrije vesten en schoonmaakmachines. Het verpakt zijn software- en hardwareoplossingen in huurformules voor zijn klanten. Die toekomstige huuropbrengsten verkoopt Econocom dan door aan gespecialiseerde bankfilialen. Die nemen de onderliggende activa op hun balans.

Andere informaticadienstenleveranciers hebben in 2008 slaag gekregen. Econocom kwam goed weg. Hoe staat u er dit keer voor? Bouchard: “In 2008 had Econocom zijn financieringsmiddelen onvoldoende gediversifieerd, maar we zijn erdoor gekomen. Nu is er nog altijd een risico dat bepaalde banken niet meer aan ons willen lenen, maar onze funding is meer gespreid. Bovendien doen de leasingformules die wij aanbieden het goed in crisistijden. Dan willen bedrijven liever niet raken aan hun eigen middelen. Ook de grote banken financieren hun klanten op zulke momenten liever op basis van activa met regelmatige maandelijkse huurbetalingen. Dat is minder riskant.”

Uw verwachtingen voor de tweede jaarhelft zijn lager dan voor de eerste, terwijl u dan normaal zowat 10 procent meer omzet boekt. Bouchard: “De crisis blijft ernstig. De voorzitters van de centrale banken voorspellen een minder grote economische groei. We zijn dus voorzichtig. We hebben 20.000 klanten. Grote groepen zetten in een dergelijke situatie normaal een hoop beslissingen on hold. We houden rekening met dat risico, vooral omdat het jaareinde voor ons een belangrijk moment is. Zijn er geen gevolgen van de vertraging, dan zullen we het beter doen dan verwacht.”

Uw aandeelhouder en grote financier Société Générale wordt afgeslacht op de beurs. Bouchard: “Société Générale financiert 30 tot 40 procent van onze contracten. Maar we zijn het tempo met Crédit Agricole ferm aan het opdrijven en ook ING heeft zin om volop met ons te werken. Weet je, ik begrijp niet waarom Société Générale zo onder vuur ligt. Volgens de publieke verklaringen is zijn blootstelling aan Griekenland, Italië of Spanje niet groter dan die van andere banken. Ik weet wel dat de Franse staat Société Générale niet laat vallen. Er komt een Franco-Franse oplossing. Een huwelijk met Crédit Agricole, denk ik.”

U hebt heel snel de bancaire schuld voor de overname van ECS terugbetaald. Vanwaar komt die aversie voor schuld? Bouchard: “Omdat schulden ertoe leiden dat je je vrijheid en je macht verliest. Aan schulden hangen convenanten vast, waardoor je een reeks parameters moet respecteren. Het gaat zo ver dat je toestemming moet vragen om een acquisitie te doen. Ondernemers houden niet van dergelijke beperkingen.”

“Twintig jaar geleden (1989-1990, nvdr.) kampten we met grote problemen. We slaagden er niet onze bankschulden terug te betalen. Op dat moment neemt de bank het roer over. Zij beslist wat moet gebeuren. Maar dat doet ze vanuit de logica om zo veel mogelijk activa te gelde te maken. Dat is niet noodzakelijk het beste voor de onderneming. Ik heb toen mijn lesje geleerd.”

Computers worden een wit product. Verwacht u dat de rendabiliteit van Econocom zal dalen? Bouchard: “Integendeel. Wij evolueren naar smart objects zoals kiosken met aanraakscherm voor grootwarenhuizen, grote displays, videoconferentieschermen, smartboards voor scholen, ziekenhuiskarren en bedsideterminals met toepassingen voor patiënten en het ziekenhuispersoneel. Smart objects vind je in alle sectoren. Ze exploderen in de automobielsector. De cinema’s worden digitaal… Ook daar doen we aan packaging, financiële montages. De marges zijn hoger. Een bedsideterminal is 5000 euro waard, een computer 500. Drie weken geleden heeft onze medische divisie een contract van 20 miljoen euro getekend.”

Bruno Leijnse en Patrick Claerhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content