In januari gingen in ons land 40 procent meer bedrijven over de kop dan in dezelfde maand vorig jaar. Een 'hallucinant' cijfer, volgens het handelsinformatiekantoor Graydon.

Graydon noteerde voor de eerste maand van het jaar 1.147 bedrijven die de boeken moesten sluiten. Dat is een toename met 40,4 procent tegenover de 817 faillissementen in januari 2012.

Een absoluut maandrecord werd net niet gebroken. Dat gebeurde in september 2012, toen 1.187 faillissementen werden geregistreerd.

Graydon merkt op dat de faillissementenevolutie een cyclisch verloop kent, waarbij de hoogste waarden normaal in september-oktober worden genoteerd, terwijl januari gewoonlijk lagere cijfers meebrengt.

De forse toename van het aantal faillissementen vond plaats in alle gewesten. Vlaanderen en Wallonië noteerden een toename met bijna 30 procent, terwijl er binnen het gerechtelijk arrondissement Brussel op jaarbasis zelfs 54 procent meer faillissementen waren.

Aan een faillissementengolf is als vanzelfsprekend ook banenverlies gekoppeld. De 1.147 bedrijven die in januari over de kop zijn gegaan, stelden 2.583 mensen tewerk.

In vergelijking met vorig jaar is de kaalslag wat werkgelegenhied betreft aanzienlijk. Vlaanderen telde in januari van dit jaar 118 procent meer verloren banen. Binnen het Brusselse gewest kwamen er 32 procent meer banen op de toch te staan: 406 tegenover 308. Enkel binnen het Waalse gewest blijft het banenverlies door een faillissement met 899 verloren jobs min of meer stabiel.

Van alle sectoren vielen bij de bouwsector - met een toename van 69,4 procent meer verloren banen - de raakste klappen.

In januari gingen in ons land 40 procent meer bedrijven over de kop dan in dezelfde maand vorig jaar. Een 'hallucinant' cijfer, volgens het handelsinformatiekantoor Graydon.Graydon noteerde voor de eerste maand van het jaar 1.147 bedrijven die de boeken moesten sluiten. Dat is een toename met 40,4 procent tegenover de 817 faillissementen in januari 2012.Een absoluut maandrecord werd net niet gebroken. Dat gebeurde in september 2012, toen 1.187 faillissementen werden geregistreerd.Graydon merkt op dat de faillissementenevolutie een cyclisch verloop kent, waarbij de hoogste waarden normaal in september-oktober worden genoteerd, terwijl januari gewoonlijk lagere cijfers meebrengt. De forse toename van het aantal faillissementen vond plaats in alle gewesten. Vlaanderen en Wallonië noteerden een toename met bijna 30 procent, terwijl er binnen het gerechtelijk arrondissement Brussel op jaarbasis zelfs 54 procent meer faillissementen waren.Aan een faillissementengolf is als vanzelfsprekend ook banenverlies gekoppeld. De 1.147 bedrijven die in januari over de kop zijn gegaan, stelden 2.583 mensen tewerk. In vergelijking met vorig jaar is de kaalslag wat werkgelegenhied betreft aanzienlijk. Vlaanderen telde in januari van dit jaar 118 procent meer verloren banen. Binnen het Brusselse gewest kwamen er 32 procent meer banen op de toch te staan: 406 tegenover 308. Enkel binnen het Waalse gewest blijft het banenverlies door een faillissement met 899 verloren jobs min of meer stabiel.Van alle sectoren vielen bij de bouwsector - met een toename van 69,4 procent meer verloren banen - de raakste klappen.